14-04-2021

Στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου: Ζητά πενταμερή και διαμοιρασμό φυσικού αερίου

  • Στα κατεχόμενα βρέθηκε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
  • Παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μουσταφά Ακιντζί
  • «Δεν μπορούμε να πούμε ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 2017, έχει αλλάξει κάτι»

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση που να αποδέχεται την πολιτική ισότητα των τουρκοκυπρίων και να διασφαλίζει την ασφάλεια τους».

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά είχε πάντα βούληση για λύση και ότι δυστυχώς, όπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που δεν επέδειξε την ίδια βούληση. Επιπρόσθετα, παρέπεμψε για την συνομολόγηση όρων αναφοράς σε πενταμερή διάσκεψη με την προϋπόθεση να γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για το θέμα του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι «θέλαμε πάντα οι φυσικοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου να δημιουργήσουν ειρήνη στο νησί αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί τους φυσικού πόρους του νησιού».

«Η πρόταση μας», συνέχισε «βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι κι αν δεν την αποδεχτούν την πρόταση μας, τότε η ΤΡΑΟ θα συνεχίζει τις δραστηριότητες της».

«Περισσότερο από 50 χρόνια έχουμε επιδείξει προσπάθεια με όλη μας την ειλικρίνεια για την επίτευξη μιας λύσης», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λέγοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν πάντοτε με δυνατή βούληση υπέρ της λύσης, αλλά δυστυχώς η ελληνοτουρκική πλευρά δεν είχε αυτή την βούληση.

Για την άτυπη πενταμερή συνάντηση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι πρόκειται για πρόταση της Τουρκίας, την οποία η τουρκοκυπριακή πλευρά βλέπει ζεστά, όπως και τα ΗΕ, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 2017, έχει αλλάξει κάτι. Η ελληνοκυπιρακή πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους, ούτε την διοίκηση ούτε την ευμάρεια», ανέφερε.

«Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ παρακολούθησε τη διαδικασία από κοντά την προηγούμενη εβδομάδα», σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «είναι κρίμα που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αλλάξει νοοτροπία και δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων».

«Ως Τουρκία το είπαμε με κάθε ευκαιρία και σε όλα τα φόρα, είμαστε έτοιμοι να δούμε κάθε είδους επιλογή που θα επιτυγχάνει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και θα δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες ασφάλειας. Εμείς δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο λύσης και είμαστε ενάντια στην επιβολή κάποιου είδους λύσης. Ωστόσο, η ουσία του πράγματος είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων», τόνισε.

«Η άποψη ‘να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε’ δεν είναι αποδεκτή», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αναφερθεί σε διαφορετικές ιδέες σε διαφορετικές περιπτώσεις. «Ακούσαμε από τον ίδιο ή μέσω άλλων για λύση δύο κρατών, για χαλαρή ομοσπονδία ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία και άλλες τέτοιες ιδέες», πρόσθεσε.

«Το είπε και ο κ. Ακιντζί αυτ», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα».

(πληροφορίες από sigmalive.com)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ