14-04-2021

Την πρόθεση του να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο πρόεδρος της βουλής των Κοινοτήτων

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στη Μεγάλη Βρετανία με αιχμή το Brexit. O πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του στις 31 Οκτωβρίου ή στις επόμενες εκλογές, εάν αυτές έρθουν πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για το Brexit.

Ο πρώην βουλευτής των Τόρις θα κλείσει μία δεκαετή θητεία στη θέση από την οποία το τελευταίο διάστημα προσπάθησε να προστατεύσει τις εξουσίες της Βουλής, εξοργίζοντας συχνά την κυβέρνηση των Τόρις.

Ο Τζον Μπέρκοου δέχτηκε εντονότατη κριτική από τους σκληροπυρηνικoύς Brexiteers, που αμφισβήτησαν την αντικειμενικότητά του και τον κατηγόρησαν ότι στηρίζει τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος, που προστάτευσε τις αρμοδιότητες των βουλευτών και λειτούργησε ως «backstop» απέναντι σε αυθαιρεσίες.

«Ήταν μεγάλη τιμή να υπηρετήσω τη Βουλή από τη θέση αυτή» είπε σε μία συγκινητική ομιλία. Τόνισε πως η επιλογή του να αποχωρήσει το αργότερο στις 31 Οκτωβρίου, γίνεται ώστε η παραίτηση να έρθει «την πιο δημοκρατική στιγμή» και χωρίς να προκαλέσει προβλήματα.

Σημείωσε δε πως εάν γίνουν εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου, είναι καθοριστικής σημασίας ο νέος πρόεδρος της Βουλής να διασφαλίσει ότι θα ακουστεί η φωνή των μελών της τις τελευταίες εβδομάδες, πριν την προγραμματισμένη έξοδο από την Ε.Ε. Όπως είπε ενδεχόμενη υποβάθμιση του κοινοβουλίου αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους τους βουλευτές και τη χώρα.

Eν τω μεταξύ το σχέδιο με το οποίο η αντιπολίτευση και οι αντάρτες των Τόρις υποχρεώνουν την κυβέρνηση να ζητήσει νέα παράταση τριών μηνών από την Ε.Ε., εάν η Βουλή δεν έχει εγκρίνει κάποια συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου, έγινε νόμος του κράτους. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν μία έξοδο χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να προσπαθήσει να παρακάμψει τον νόμο.

( με πληροφορίες από την naftemporiki)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ