28-10-2020

Νέα υπαναχώρηση του Ιράν από την πυρηνική συμφωνία του 2015

Για την απόφαση του Ιράν να υπαναχωρήσει περαιτέρω από τις δεσμεύσεις που έχει λάβει με βάση την πυρηνική συμφωνία του 2015, θα ενημερώσει, εντός των επόμενων ωρών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Αυτή η αντίδραση ήρθε μία ημέρα μετά την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν στις εξαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

«Πρόκειται να ενημερώσω σε μερικές ώρες για την απόφαση του Ιράν που θα τεθεί σε εφαρμογή την Παρασκευή», τόνισε ο Ζαρίφ και πρόσθεσε: «Σαφώς, αυτά τα βήματα είναι αναστρέψιμα αν η ΕΕ εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για την διάσωση της συμφωνίας».

Σε αυτή την τρίτη φάση υπαναχώρησης από τις δεσμεύσεις της διεθνούς συμφωνίας JPCOA, η Τεχεράνη θα ξεκινήσει να κατασκευάζει φυγοκεντρητές για να επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Αντιδρούν Λονδίνο, Παρίσι

Έντονη ήταν η αντίδραση από το Λονδίνο, εκφράζοντας την ανησυχία και την απογοήτευσή του για την απόφαση αυτή της Τεχεράνης και τονίζοντας ότι αυτή έρχεται την ώρα που «εμείς, οι Ευρωπαίοι και διεθνείς εταίροι μας συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν».

Από την πλευρά του, το Παρίσι ζήτησε από την Ισλαμική Δημοκρατία «να συγκρατηθεί και να μην προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να εμποδίσουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)