28-10-2020

Μήνυμα Κομισιόν σε Ερντογάν: Έχουμε ήδη δώσει 5,6 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό

  • Κομισιόν για τις απειλές του τούρκου προέδρου: ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό
  • Υπάρχει «εμπιστοσύνη» και η εφαρμογή της συμφωνίας θα συνεχιστεί με «καλή πίστη», είπε η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν

Το μήνυμα ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό, έστειλε σήμερα, Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέχεια των εκβιαστικών δηλώσεων του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη εάν δε λάβει περαιτέρω βοήθεια για τους πρόσφυγες, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει «εμπιστοσύνη» πως θα αυτή συνεχιστεί με «καλή πίστη».

Εξάλλου, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. (από τα συμφωνημένα 6 δισ. συνολικά) πρόκειται να δοθούν σύντομα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)