26-10-2020

Νέo «χαστούκι» στον Τζόνσον από κοινοβούλιο – «Ναι» στον νόμο για την αναβολή του Brexit

  • Νέα, ακόμα πιο βαριά ήττα για τον Τζόνσον
  • Από το No Deal είναι αναγκασμένος να ζητήσει αναβολή
  • Πιέζει για εκλογές στις 14 Οκτωβρίου
  • «Άθλος» μια νέα συμφωνία αποχώρησης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου υποστηρίζει πηγή της ΕΕ

Συνεχίζοντας το δράμα του Brexit, η βρετανική Βουλή αποφάσισε με 329 «Ναι» έναντι 300 «Όχι» να εγκρίνει νόμο για την αναβολή του Brexit.

Τώρα το νομοσχέδιο είναι στη φάση δεύτερης ανάγνωσης, δηλαδή είναι υπό συζήτηση αλλαγές στο νομοσχέδιο. Θα ακολουθήσει νέα ψηφοφορία, που αναμένεται να γίνει απόψε στις 21:00 (ώρα Ελλάδος). Αν το νομοσχέδιο περάσει, τότε ο Τζόνσον- σύμφωνα με τις δηλώσεις του- θα καταθέσει αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Από το no deal Brexit στην αναβολή

Η σημερινή ψηφοφορία αφορούσε σχέδιο νόμου που θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την Ε.Ε. αναβολή του διαζυγίου Βρετανίας – ΕΕ για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου 2020. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγει είναι θα ήταν να έχει εγκριθεί προηγουμένως από το βρετανικό κοινοβούλιο συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο Τζόνσον θα ζητήσει να συζητηθεί η πρότασή του για πρόωρες εκλογές – με πιθανότερη ημερομηνία την 14η Οκτωβρίου– όμως για να περάσει αυτή η πρόταση θα χρειαστεί πλειοψηφία 2/3, την οποία και φυσικά δεν διαθέτει.

Συνεδρίαση «σόου» από τον Τζόνσον – Αποκάλεσε «κότα» τον Κόρμπιν

Η συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής άγγιξε ένα ιστορικό χαμηλό όσον αφορά τον πολιτικό πολιτισμό αφού, ακόμα και στον φασαριόζικο και γεμάτο προσβολές κόσμο της Βουλής, ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να ξεχωρίσει.

Αναλυτικότερα, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο, ο Τζόνσον χαρακτήρισε ως «νομοσχέδιο παράδοσης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σχέδιο της αντιπολίτευσης για να προληφθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. «Αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου και υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας, αυτό είναι το ‘νομοσχέδιο παράδοσης’ που προτείνεται αυτή τη στιγμή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης (Κόρμπιν)», τόνισε μεταξύ άλλων ο βρετανός πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Μπορέλ: Απαράδεκτα τα σχόλια του Ερντογάν για τον Μακρόν

«Ο Κόρμπιν φοβάται… Πιστεύει ότι οι φίλοι του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στο Παρίσι, το Βερολίνο και στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Τζόνσον, με τον Κόρμπιν να υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορηθεί για υπονόμευση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, επειδή πολύ απλά δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

«Είσαι κότα», είπε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στον Κόρμπιν κατηγορώντας τον ότι θέλει να μπλοκάρει τις πρόωρες εκλογές. Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι η οικονομική πολιτική του ηγέτη των Εργατικών είναι «σκατά».

«Ο Τζόνσον χάνει τον έλεγχο»

Χθες, ο πρωθυπουργός υπέστη ταπεινωτική ήττα στην Βουλή των Κοινοτήτων όταν η πλειοψηφία των βουλευτών, ανάμεσά τους και αντάρτες των Τόρις, ψήφισαν τροπολογία που τους επιτρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, την οποία κανονικά διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

Χάρις στην απόφαση αυτή, οι διαφωνούντες παρουσίασαν το νομοσχέδιο για την αναβολή του Brexit, το οποίο και ενέκριναν.

«Άθλος» να επιτευχθεί νέα συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, δηλώνει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος

Όσο η βρετανική Βουλή αναλώνεται σε μια πολιτική διαμάχη χωρίς τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφιβάλλει κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπως επιθυμεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Τουρκία: Καταιγισμός προκλήσεων – Εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis (video)

«Η ιδέα ότι μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να κατατεθεί μια πρόταση, να την διαπραγματευτούμε, να εγκριθεί από τη σύνοδο (κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου) και κατόπιν να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς βουλευτές συνιστά άθλο, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε» σημείωσε  ευρωπαϊκή πηγή την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Τζόνσον να υποστηρίξει πως  «έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ». Οι Βρυξέλλες όμως δεν έχουν αναφέρει ότι υποβλήθηκε κάποια συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους του Λονδίνου.

Οι συζητήσεις σκοντάφτουν στο θέμα του backstop για τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο ο βρετανός πρωθυπουργός θέλει να καταργήσει, αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί.