31-10-2020

Πρόταση «κλειδί» για το φυσικό αέριο της Κύπρου έκανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στον Ακιντζί 

  • «Κλαδί ελιάς» από τον Αναστασιάδη στον Ακιντζί σχετικά με το φυσικό αέριο
  • Τι είναι το escrow account
  • Οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, στην προσπάθεια του να εξομαλύνει τις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία και το ελεγχόμενο από αυτούς βόρειο τμήμα του νησιού, ο Πρόεδρος της Κύπρου έχει υποβάλει στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ακιντζί μία συγκεκριμένη πρόταση για τον διαμοιρασμό των αποθεμάτων φυσικού αερίου του νησιού.

Η εν λόγω πρόταση παρουσιάστηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη στην κοινή συνάντηση της 9ης Αυγούστου με τον Μουσταφά Ακιντζί και όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, είχε θετική αντίδραση. Το σχέδιο περιλαμβάνει προϋποθέσεις προκειμένου η τ/κ πλευρά να είναι σε θέση να αντλήσει το μερίδιο που της αναλογεί από τη μελλοντική πώληση ΦΑ, από κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Η πρόταση στην ουσία εξουδετερώνει τα όσα είχε ζητήσει ο Τ/κ ηγέτης για σύσταση ειδικής Επιτροπής, η οποία θα διαχειρίζεται τα των υδρογονανθράκων.

Ο ειδικός λογαριασμός escrow account και οι προϋποθέσεις 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το χώρο των συνομιλιών, ο Νίκος Αναστασιάδης, στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, δήλωσε την ετοιμότητά του να προχωρήσει με συγκεκριμένα βήματα στο κομμάτι των υδρογονανθράκων, ακόμα και πριν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας στηρίζεται στη δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού ειδικού σκοπού, escrow account, στον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα μεταφέρει το μερίδιο που αναλογεί στους Τ/κ από την πώληση του ΦΑ. Δικαιούχος του λογαριασμού, escrow account, θα είναι η τ/κ κοινότητα, η οποία θα μπορεί να αντλήσει το ποσό εφόσον εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, που θέτει η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με την πρόταση, το ποσό που θα κατατίθεται στον λογαριασμό θα απελευθερώνεται μόνο εάν η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις της στην περιοχή αναγνωρίζοντας τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, λένε πηγές στη Λευκωσία, υποστήριξε πως η σύσταση Επιτροπής που θα διαχειριζόταν τα των ενεργειακών της ΑΟΖ, πρόταση που έχει υποβάλει η τουρκική πλευρά, δεν μπορεί να προχωρήσει για το λόγο ότι δεν θα μπορεί εκ των πραγμάτων να επιλαμβάνεται ζητημάτων που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως την παραχώρηση τεμαχίων σε εταιρείες για έρευνες, παραχώρηση αδειών εκμετάλλευσης ή τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών.

Επί της πρότασης, η τουρκική πλευρά δεν έχει απαντήσει. Παράλληλα με τη δημιουργία escrow account, στο τραπέζι παραμένει η σύσταση του Ταμείου Υδρογονανθράκων αλλά και η ενημέρωση του Τ/κ για τα ζητήματα των υδρογονανθράκων από τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο λογαριασμός

Ο escrow account, σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών οίκων, είναι ένας λογαριασμός ειδικού σκοπού ο οποίος ανοίγεται μετά από συμφωνία δυο μερών. Τον λογαριασμό, στη προκειμένη περίπτωση, τον ανοίγει η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα πρέπει να συμφωνήσει με το άλλο μέρος, την τ/κ πλευρά, για τον διαχειριστή του λογαριασμού που θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής. Μια πρώτη σκέψη που υπάρχει είναι πως το ρόλο αυτό μπορεί να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη, ή τραπεζικό ίδρυμα που θα ανοίξει τον escrow account, το οποίο, όπως μας επισημάνθηκε, ζητά να του κατατεθεί η συμφωνία των δύο πλευρών. Εφόσον οι διαδικασίες ολοκληρωθούν στο λογαριασμό θα καταλήγει το μερίδιο των Τ/κ από τους υδρογονάνθρακες. Ωστόσο για να απελευθερωθούν τα χρήματα, απαιτείται η έγκριση του διαχειριστή του λογαριασμού ο οποίος προηγουμένως θα λάβει υπόψη εάν έχουν εκπληρωθεί οι όροι ή προϋποθέσεις της συμφωνίας.

(Πηγή: kathimerini.com.cy/gr)