29-10-2020

Τελική ήττα για τον Σαλβίνι: Την Πέμπτη η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας – Ποιοι πάνε πού

Μπορεί ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας και σύντομα πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι να έκανε τα πάντα για να ρίξει την κυβέρνηση και να προκαλέσει εκλογές, ελπίζοντας να αποκομίσει ο ίδιος μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας, όμως τελικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων έπιασαν τόπο.

Έτσι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα πως είναι σε θέση να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, η οποία θα ορκιστεί αύριο, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.

Η τελετή της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης θα λάβει χώρα στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο.

Ποιοι πάνε πού

Ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, θα αναλάβει το στρατηγικής σημασίας υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο ηγέτης του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) θα τεθεί επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει η Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, χωρίς πολιτικούς δεσμούς με κανένα κόμμα.

Η Λαμοργκέζε θα παραλάβει το υπουργείο από τον Ματέο Σαλβίνι, τον ηγέτη της ακροδεξιάς, ο οποίος ανέτρεψε την προηγούμενη κυβέρνηση του Κόντε τον περασμένο μήνα, αποσύροντας τη Λέγκα από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε μια μάταιη προσπάθεια να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), ο Λορέντσο Γκουερίνι, αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας.

Η κυβέρνηση «Κόντε 2» θα αποτελείται από 21 υπουργούς, εκ των οποίων επτά είναι γυναίκες. Εκτός από τη Λαμοργκέζε, που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, δέκα υπουργοί προέρχονται από το M5S, εννέα από το PD και ένας, ο Ρομπέρτο Σπεράντσα, από το μικρό αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι (Liberi e Uguali). Ο Σπεράντσα θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

«Οπλισμένοι με ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο στο μέλλον, θα αφιερώσουμε την ενέργειά μας, τις ικανότητές μας και το πάθος μας για να κάνουμε καλύτερη την Ιταλία, προς το συμφέρον όλων των πολιτών», δήλωσε ο Κόντε παρουσιάζοντας τη νέα του ομάδα.

Ο Αλφόνσο Μποναφέντε (M5S) αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Σέρτζο Κόστα, (επίσης από το M5S), το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Πάολα ντε Μικέλι (PD) το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Ντάριο Φραντσεσκίνι (PD) το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Λορέντσο Φιοραμόντι (M5S) το υπουργείο Παιδείας, ο Έντσο Αμέντολα (PD) το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Νούντσια Κατάλφο (M5S) το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, η Τερέζα Μπελανόβα (PD) το υπουργείο Γεωργίας, ο Στέφανο Πατουανέλι (M5S) το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, η Έλενα Μπονέτι (PD) το υπουργείο Οικογένειας και Ίσων Ευκαιριών, ο Βιντσέτζο Σπανταφόρα (M5S) το υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού, ο Τζουζέπε Προβεντσάντο (PD) το υπουργείο Νότου, ο Φραντσέσκο Μπότσια (PD) το υπουργείο Περιφερειακών Υποθέσεων, η Φαμπιάνα Νταντόνε (M5S) το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, η Πάολα Πιζάνο (M5S) το υπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και ο Φεντερίκο Ντ’ Ίνκα (M5S) το υπουργείο Σχέσεων με το Κοινοβούλιο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)