14-04-2021

Πώς ο Τραμπ βρέθηκε στην απομόνωση στη G7 – Στο… τραπέζι η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή οικονομία

Η σύνοδος της G7 στο Μπιαρίτς εισέρχεται στην τελευταία της ημέρα, με τους ηγέτες να αναμένεται να καταπιαστούν με κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στην ημερησία διάταξη. Όπως την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή οικονομία. Ο Ντόναλν Τραμπ βρέθηκε στην… απομόνωση με διαφωνίες και οι εκπλήξεις.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, που ενδέχεται να σημαδευτεί από εντάσεις με δεδομένες τις διαφωνίες των ηγετών, κυρίως την εναντίωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πολυμερή συνεργασία για το περιβάλλον, πιο συγκεκριμένα στη συμφωνία του Παρισιού, διότι όπως έχει επιχειρηματολογήσει οι διατάξεις της επέβαλαν περιορισμούς στην οικονομία της χώρας του.


Οι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν επίσης το ζήτημα της ψηφιακής οικονομίας. Και σε αυτό το πεδίο ελλοχεύει κίνδυνος να εκδηλωθούν εντάσεις: η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη συγκρουστεί με αυτή της Γαλλίας εξαιτίας του φόρου στους γίγαντες της τεχνολογίας που σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή το Παρίσι και η Ουάσινγκτον ερίζει ότι στοχοθετεί άδικα αμερικανικούς ομίλους.

Πιθανόν η σημαντικότερη διμερής συνάντηση της ημέρας θα είναι αυτή ανάμεσα στον Τραμπ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Μέχρι τώρα, στη σύνοδο ο Τραμπ και ο οικοδεσπότης, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσπάθησαν να προβάλλουν τις φιλικές σχέσεις τους και, όπου ήταν εφικτό αυτό, την ενιαία στάση της Δύσης. Την Κυριακή (25/08) η απρόσμενη επίσκεψη του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και οι συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της G7 προκάλεσαν ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα αντιδρούσαν έντονα, αλλά δεν ενέσκηψαν προβλήματα.

Ο Τραμπ είχε την Κυριακή (25/08) σειρά διμερών συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης του με τον Μπόρις Τζόνσον αφότου αναδείχθηκε αρχηγός των Συντηρητικών και νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Οι Τραμπ και Τζόνσον διατυμπάνισαν τη διμερή εμπορική σχέση μετά το Brexit.


Η σύνοδος ολοκληρώνεται το απόγευμα, με τους ηγέτες να αναμένεται κατόπιν να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Τα βλέμματα θα στραφούν στο πώς θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ τη σύνοδο μετά το πέρας της, κάτι που πιθανόν θα κρίνει εάν ο Μακρόν κατάφερε να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής της δυτικής

Πώς ο Τραμπ βρέθηκε στην απομόνωση – Οι διαφωνίες και οι εκπλήξεις

O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στην Σύνοδο του G7 χαμογελαστός και εγκάρδιος- ακόμη και με την γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, την οποία φίλησε και στα δύο μάγουλα. Αυτά μπροστά στο φωτογραφικό φακό.

Γιατί όταν οι κάμερες αποχώρησαν συγκρούστηκε σφοδρά για τον εμπορικό πόλεμο, δέχθηκε επικρίσεις για τη στάση του απέναντι στην κλιματική αλλαγή, διαφώνησε σε μία σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και αιφνιδιάστηκε από την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών. Ήταν μία Σύνοδος Κορυφής που εμφάνισε τον ισχυρότερο άνθρωπο του πλανήτη απομονωμένο στην παγκόσμια σκηνή.

Η επίσκεψη – έκπληξη του Ιρανού, Τζαβάντ Ζαρίφ, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων ήταν το γεγονός που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν όσο και με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ενώ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου και λίγες ώρες αργότερα άφησε την Μπιαρίτς χωρίς συναντήσει αξιωματούχους των ΗΠΑ, που δήλωναν ενοχλημένοι από την εξέλιξη αυτή.


Καθόλη τη διάρκεια των κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεων και γευμάτων οι ηγέτες του G7 τόνιζαν την ανάγκη για αλλαγή στάσης του αμερικανού προέδρου στο θέμα των δασμών, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην πολυμερή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Ο ίδιος επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και υπογράμμισε το δικαίωμά του να κηρύξει εθνική έκτακτη ανάγκη για το θέμα.

Ήρθε σε σύγκρουση με τους άλλους ηγέτες, αλλά και στελέχη της δικής του κυβέρνησης, όπως παρατηρεί η «WSJ», για το εάν έχει ληφθεί απόφαση να προσκληθεί η Ρωσία στη Σύνοδο του επόμενου έτους, απέρριψε τις γαλλικές επισημάνσεις για το θέμα του Ιράν και ήρθε σε ρήξη με την Ιαπωνία για τις πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κοέας και το εάν αυτές συνιστούν παράβαση της συμφωνίας.

«Είμαστε στον κόσμο των πυραύλων είτε σας αρέσει είτε όχι», είπε ο Τραμπ, ο οποίος δεν είχε την αντιμετώπιση που ήλπιζε ούτε από τον Μπόρις Τζόνσον. Αν και ήταν ο βρετανός πρωθυπουργός εκείνος που επεδίωκε να αποσπάσει δέσμευση για μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τον αμερικανό πρόεδρο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να αμφισβητήσει την εμπορική πολιτική του. «Δεν μας αρέσουν οι δασμοί εν γένει», τόνισε ο Τζόνσον.

Η συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις με μακιροχρόνιους συμμάχους και τους εμπορικούς εταίρους αντανακλά ουσιαστικά την αμφισβήτηση συνολικά του συστήματος της πολυμερούς συνεργασίας από τις ΗΠΑ και την στροφή της στον απομονωτισμό.


«Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ υπό την διακυβέρνησή του έχουν γίνει το κεντρικό πρόβλημα της γεωπολιτικής. Η χώρα αυτή δεν διαμορφώνει πλέον την παγκόσμια πολιτική, χειρίζεται τις καταστάσεις κάθε φορά κατά το δοκούν. Τον πρόεδρο Τραμπ δεν τον ενδιαφέρουν οι κανόνες, αυτοί έχουν γίνει άνευ αντικειμένου» σχολιάζει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η τάση αυτή της απομόνωσης δεν άρχισε από τον Τραμπ, αλλά πολύ νωρίτερα. Επιταχύνθηκε ωστόσο, από τον νυν πρόεδρο και συνοδεύθηκε από μία συγκρουσιακή όσο και απρόβλεπτη ρητορική και πολιτική. Αυτή ωθεί τον γερμανικό Τύπο να παρατηρήσει πως μπορεί ο αμερικανικός αιώνας να μην έχει λήξει ημερολογιακά, αλλά έχει τελειώσει πολιτικά.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, WSJ, Reuters, SZ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ