20-04-2021

Τραμπ για Τζόνσον: Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για το Brexit

Ως τον «σωστό άνθρωπο» για να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. χαρακτήρισε τον Μπόρις Τζόνσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρουσιάζεται «ανοιχτός» στην επανένταξη της Ρωσίας στους ισχυρούς.

Εν όψει της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών, στο περιθώριο της συνόδου των G7, ο ένοικος του Λευκού Οίκου εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να φέρει εις πέρας τη δουλειά» δήλωσε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται καμία συμβουλή».

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία «σημαντική εμπορική συμφωνία» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, μετά την ολοκλήρωση του Brexit. Νωρίτερα, άλλωστε, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τα εμπόδια που υπάρχουν για όσες βρετανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια στις ΗΠΑ για τις βρετανικές εταιρείες που για πολλούς παραμένουν ακατανόητα» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.


Υπενθυμίζεται ότι λίγες εβδομάδες πριν από την έξοδο από την Ε.Ε., και ενώ κορυφώνονται οι διεργασίες για την προετοιμασία του Brexit, το Λονδίνο επιδιώκει την ενίσχυση των δεσμών με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να αντισταθμίσει το κόστος μίας πιθανής άτακτης αποχώρησης από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις για την κατάρτιση μίας νέας εμπορικής συμφωνίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο (24/08) στο περιθώριο της G7 είχε γεύμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Ανοιχτός» στην επανένταξη της Ρωσίας

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε και στην πιθανή επιστροφή της Ρωσίας στη σύνοδο των G7, εμφανιζόμενος «θετικός» σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Είναι πιθανό να καλέσουμε τη Ρωσία να ενταχθεί εκ νέου στην ετήσια σύνοδο των αναπτυγμένων οικονομιών» δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης της συνόδου των G7 στη Γαλλία.

Η Ρωσία ήταν μέλος της συνόδου των G8 έως το 2014, όταν και αποπέμφθηκε λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία. Tα ευρωπαϊκά κράτη επιμένουν, πάντως, ότι η επανένταξη της Μόσχας προϋποθέτει την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων της Συμφωνίας του Μινσκ για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, απέφυγε να διευκρινίσει υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να καταστεί δυνατή η επάνοδος του Πούτιν στη σύνοδο των ισχυρότερων ηγετών του πλανήτη.

Brexit: Σκέψεις του Τζόνσον να κλείσει το Κοινοβούλιο για πέντε εβδομάδες

Ειδικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει το κλείσιμο της Βουλής των Κοινοτήτων, με στόχο τη μη παράταση της προθεσμίας του Brexit, φέρεται να επεξεργάζεται ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Observer».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Συμβουλίου φέρεται μάλιστα, να έχει ζητήσει τη νομική συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα κατά πόσο είναι σύννομο να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου για διάστημα πέντε εβδομάδων.

Στόχος του είναι η αποτροπή της κατάθεσης μίας πρότασης για την εκ νέου παράταση της προθεσμίας εξόδου από την Ε.Ε., η οποία εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου.

Εξάλλου, ο νέος πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου έχει επανειλημμένως ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στα τέλη Οκτωβρίου, είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι. O κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε, πάντως, να διαψεύσει την ισχύ του επίμαχου δημοσιεύματος.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρακρατήσει 30 δισ. λίρες από τον αποκαλούμενο «λογαριασμό του διαζυγίου». Πρόκειται για το ποσό που εκτιμάται ότι θα κληθεί να καταβάλλει το Λονδίνο στην Ε.Ε. ως αποζημίωση για το Brexit.

Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου, τότε ο Τζόνσον εξετάζει το ενδεχόμενο να καταβάλλει μόλις 9 δισεκατομμύρια λίρες έναντι των εκτιμώμενων 39 δισ. λιρών.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, Reuters, AP)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ