08-03-2021

Σκληρό πολιτικό «πόκερ» στην Ισπανία – Στηρίζει Σάντσεθ το Podemos μόνο αν συμμετέχει στην κυβέρνηση

Το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιουλίου το αριστερό Unidos Podemos ανακοίνωσε ότι οι υποστηρικτές του έδωσαν την έγκρισή τους να στηρίξει η ριζοσπαστική αριστερά τον Πέδρο Σάντσεθ για την πρωθυπουργία της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Podemos, το 70% των μελών του που συμμετείχαν στην εσωκομματική ψηφοφορία ζήτησαν να στηριχθεί ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο.

Έθεσαν όμως την προϋπόθεση ο Σάντσεθ  να δεχτεί τη συμμετοχή του Podemos στη μελλοντική κυβέρνηση, κάτι το οποίο μέχρι τώρα έχει συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση του πρώτου.

Αυτή η διελκυστίνδα ίσως οδηγήσει την Ισπανία  σε νέες εκλογές, για τέταρτη φορά μέσα στην τελευταία τετραετία.

Στις εκλογές του Απριλίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής απορρίπτει το αίτημα του Podemos για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού. Νωρίτερα σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θέλει τον ηγέτη του Podemos, τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, στην κυβέρνησή του, όμως είναι ανοιχτός στη συμμετοχή άλλων μελών του κόμματος, με πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο κοινοβούλιο ο Σάντσεθ χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία. Στην δεύτερη, την επόμενη Πέμπτη, του αρκεί η απλή πλειοψηφία αλλά θα δυσκολευτεί να την εξασφαλίσει αν το Podemos απορρίψει την πρότασή του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ