21-02-2021

Στον Ακιντζί «η μπάλα» για συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη υποστηρίζει η Λευκωσία

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη 18 Ιουλίου, η ελληνοκυπριακή πλευρά περιμένει τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί «να τοποθετηθεί κατά πόσο είναι έτοιμος για μια συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είτε κατ’ ιδίαν, είτε στην παρουσία της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ», προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση για άτυπη πενταμερή συνάντηση.

Νωρίτερα μέσα στη μέρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εισήγηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, εξέφρασε σήμερα.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, κατ΄αντίθεση με την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, στην επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ ημερομηνίας 10 Ιουλίου, εισηγείται τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, υιοθετώντας εν τη ουσία μία εκ των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον ΓΓ στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου», ανέφερε ο κ. Προδρόμου, σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό.

Ερωτηθείς εάν η σημερινή τοποθέτηση του Προέδρου θα διαβιβαστεί στο πλαίσιο της επιστολής που ετοιμάζεται για την πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Προδρόμου είπε πως πρόκειται για «δύο διαφορετικά θέματα».

Σε ερώτηση εάν η Κυβέρνηση έχει πληροφόρηση για το τί οδήγησε στην αλλαγή στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο εκπρόσωπος είπε πως η ενημέρωση που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση είναι ότι ο κ. Ακιντζί έχει απευθυνθεί με αυτή την επιστολή στις 10 Ιουλίου στον ΓΓ των ΗΕ και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο βαθμό που επρόκειτο για εισήγηση την οποία είχε καταθέσει και γραπτώς στον ΓΓ στις 14 Ιουνίου, οπωσδήποτε αντικρίζει θετικά την εισήγηση του κ. Ακιντζί και με τη σημερινή τοποθέτηση δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ΄ιδίαν είτε στην παρουσία της κας Λουτ προκειμένου να διεξέλθουν την πρόταση.

Υπενθύμισε ότι η εισήγηση του Προέδρου αφορούσε τη σύγκληση μιας σύσκεψης διαδικαστικού χαρακτήρα για να προετοιμάσει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με τη σύνθεση της διάσκεψης των ΗΕ στο Κραν Μοντανά. Σημείωσε, συνεχίζοντας, ότι είναι απαραίτητο για την επανέναρξη των συνομιλιών να υπάρξει θετικό κλίμα και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει και η Τουρκία.

Επανέλαβε ότι δεν τίθενται οποιοιδήποτε όροι και προϋποθέσεις από τη δική μας πλευρά, πλην όμως είναι σαφές ότι ενδεχόμενη επανέναρξη διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει μέσα στο κατάλληλο θετικό κλίμα, ήτοι να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα και στην ξηρά.

Όπως μεταφέρει το ΚΥΠΕ, αναφερόμενο σε κυβερνητική πηγή, μετά από τη δημόσια τοποθέτηση σε σχέση με την ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη να συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί, επαφίεται πλέον στον Τ/κ ηγέτη να κάνει την επόμενη κίνηση. «Θα πρέπει να απαντήσει με οποιονδήποτε τρόπο ο κ. Ακιντζί, κατά πόσο είναι διατεθειμένος για μια τέτοια συνάντηση», πρόσθεσε η πηγή, ενώ είπε ότι «αναλόγως των εξελίξεων, θα διαφανεί κατά πόσο ο Τ/κ ηγέτης ενεργεί μόνος ή σε συνεννόηση με την Άγκυρα. Αν πρόκειται για δήλωση προθέσεων του Τ/κ ηγέτη απλώς θα μείνει η μπάλα πάνω του», εκτίμησε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ