19-04-2021

Είδε ιπτάμενο αντικείμενο το πλήρωμα ενός από τα τάνκερ που δέχθηκαν επίθεση στον κόλπο του Ομάν

  • Το πλήρωμα του «Kokuka Courageous» τονίζει ότι είδε «ιπτάμενο αντικείμενο» πριν από τη δεύτερη επίθεση – Αυτό τόνισε ο πρόεδρός της στη συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο
  • Το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος των G20, την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν έχουν διαταραχθεί
  • Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνία αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν η χώρα του θα στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στον Κόλπο
  • Η επίθεση έγινε κατά την διάρκεια του ιάπωνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη, ώστε να διατηρηθεί η οικονομική συνεργασία των δυο χωρών

Την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούν ανοικτά το Ιράν για την επίθεση στα δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, μ’ ένα βίντεο ντοκουμέντο, διάρκειας μόλις λίγων δευτερολέπτων, στο οποίο πρωταγωνιστούν ιρανοί δύτες, το πλήρωμα του «Kokuka Courageous» αναφέρει πως είδε «ιπτάμενο αντικείμενο» πριν από την έκρηξη. Σημειώνοντας ότι το τάνκερ δέχθηκε δύο επιθέσεις. Η γενική εκτίμηση είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν μαγνητικές νάρκες στις επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή (14/6) από το Τόκιο ο πρόεδρος της εταιρείας Γιουτάκα Κατάντα αρνήθηκε ότι το «Kokuka Courageous», το οποίο μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης από τη Σαουδική Αραβία στη Σιγκαπούρη, χτυπήθηκε από τορπίλη.

Να αναφέρουμε ότι ο Κατάντα έκανε γνωστό ότι το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε δύο επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν με αρκετές ώρες διαφορά. Το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου είδε το ιπτάμενο αντικείμενο μόνο πριν από τη δεύτερη έκρηξη. Σύμφωνα με όσα είπε, όλα τα μέλη του πληρώματος επέστρεψαν στο πλοίο μετά την έκρηξη για να αποκαταστήσουν το σύστημα παροχής ενέργειας. Ο πρόεδρος της εταιρείας Γιουτάκα Κατάντα εξήγησε ότι τώρα το δεξαμενόπλοιο πλέει προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος των G20

Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιριοσίγκε Σέκο, ο οποίος ανέφερε πως επίθεση εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η σύνοδος των υπουργών θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Καρουιζάουα, βορειοδυτικά του Τόκιο λίγο από πριν τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της G20 στις 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα.

«Η εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε με τους άλλους υπουργούς και είναι ένα σημαντικό ζήτημα πολιτικής το οποίο θα συζητηθεί στην υπουργική συνάντηση της G20», τόνισε ο Χιριοσίγκε Σέκο στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου και συμπλήρωσε: «Η Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια. Θέλουμε να συζητήσουμε με άλλους υπουργούς τις ανησυχίες μας για την παγκόσμια ασφάλεια και τις απειλές».

Γίνεται αντιληπτό πως οι επιθέσεις κατά των τάνκερ και οι αιτιάσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν εντείνουν την ανησυχία για μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης. Μέσω αυτών των γεγονότων είναι πιθανό να έχουμε και άλλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, που σημείωσε άλμα.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν η χώρα του θα στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στον Κόλπο για να προστατεύσει τα δεξαμενόπλοιά της. Δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων κατά του Ιράν, που αρνείται κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία εξακολουθεί να ερευνά τις λεπτομέρειες του περιστατικού.

Η επίθεση έγινε κατά την διάρκεια του ιάπωνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη

Εδώ να αναφέρουμε πως η επίθεση στα δεξαμενόπλοια συνέβη την ώρα που ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε βρισκόταν στην Τεχεράνη με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Γι’ αυτό τον λόγο ο ιάπωνας υπουργός ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη επίσκεψη. Έκανε γνωστό ότι ο Σίνζο Άμπε δήλωσε στην Τεχεράνη ότι η χώρα του επιθυμεί να διατηρήσει την οικονομική συνεργασία με το Ιράν, περιλαμβανομένων των εισαγωγών αργού πετρελαίου, όταν το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες. Να θυμίσουμε ότι η χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου» αναγκάστηκε να σταματήσει τις εισαγωγές μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ