15-04-2021

Ευθύνες ΗΠΑ σε Ιράν για τις επιθέσεις στα τάνκερ – Εντοπίστηκε νάρκη στο ένα (video)

  • «Το Ιράν εργάζεται για να διαταράξει τη μεταφορά πετρελαίου μέσα από τα Στενά της Χορμούζ», υποστήριξε ο Πομπέο
  • Ο Τραμπ εκτιμά ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για μια συμφωνία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης
  • Ο Χαμενεΐ απέρριψε κατηγορηματικά την έναρξη συνομιλιών με τον Τραμπ
  • Το πλήρωμα του ενός τάνκερ το εγκατέλειψε όταν εντόπισε έναν μηχανισμό, που δεν είχε εκραγεί, προσκολλημένο στα πλευρά του

Οι ΗΠΑ εκτιμούν -με βάση τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, τους τύπους των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και την προηγμένη μέθοδος των επιθέσεων- ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, όπως ανακοίνωσε σε δηλώσεις του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Τεχεράνη εργάζεται για να διαταράξει τη μεταφορά πετρελαίου μέσα από τα Στενά της Χορμούζ. «Οι απρόκλητες επιθέσεις είναι μέρος μιας εκστρατείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για κλιμάκωση των εντάσεων», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον αμερικανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη να θέσουν το ζήτημα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θέλει το Ιράν να επιστρέψει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Τραμπ: Είναι ακόμη πολύ νωρίς για μια συμφωνία με το Ιράν

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμά ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για μια συμφωνία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, σε μια περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι εκτιμά τη μεσολαβητική προσπάθεια του ιάπωνα συμμάχου του, του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε. Όμως «εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι υπερβολικά νωρίς ακόμη και για να το σκεφτούμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίτευξη κάποιας συμφωνίας.

Οι Ιρανοί «δεν είναι έτοιμοι, όπως δεν είμαστε ούτε και εμείς», κατέληξε ο Τραμπ.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολαχ Αλί Χαμενεΐ, στις συνομιλίες που είχε στην Τεχεράνη με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας απέρριψε κατηγορηματικά την έναρξη συνομιλιών με τον Τραμπ, δηλώνοντας ότι «δεν του αξίζει» να ανταλλάσσουν οι Ιρανοί μηνύματα μαζί του.

Ένας εκρηκτικός μηχανισμός, πιθανότατα νάρκη, εντοπίστηκε στο ένα τάνκερ

Ένας αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε πως το πλήρωμα του ενός τάνκερ το εγκατέλειψε όταν εντόπισε έναν μηχανισμό, που δεν είχε εκραγεί, προσκολλημένο στα πλευρά του.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί, ο μηχανισμός πιστεύεται ότι ήταν μια μαγνητική νάρκη.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της πληροφορίας, τότε η μέθοδος που ακολουθήθηκε για τη σημερινή επίθεση θα είναι παραπλήσια με εκείνη που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν χτυπήθηκαν τέσσερα δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Λίγο νωρίτερα, άλλη πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, είπε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τορπίλες στη σημερινή επίθεση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ