03-03-2021

Πρόστιμα σε πολυεθνικούς κολοσσούς για «παράνομα φορολογικά οφέλη» επέβαλε η Ε.Ε.

“Ποινές”, σε δύο πολυεθνικές εταιρίες επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιχειρεί να βάλει τάξη, μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει κυρίως στη Βρετανία, στην φοροαποφυγή των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι η ιταλική Fiat και η αμερικανική Starbucks καλούνται να καταβάλουν μεταξύ 20 και 30 εκατ. ευρώ, η πρώτη στο Λουξεμβούργο και η δεύτερη στην Ολλανδία, για «παράνομα φορολογικά οφέλη».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία παρείχαν επιλεκτικά φορολογικά οφέλη στη Fiat Finance and Trade και στη Starbucks. Αυτά τα οφέλη είναι παράνομα βάσει των κανόνων της ΕΕ που αφορούν την παροχή κρατικών ενισχύσεων» ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Στην απόφαση αντέδρασε η εταιρεία Starbucks η οποία αναφέρει ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση που την καλεί να πληρώσει επιπλέον φόρους στην Ολλανδία.

Η Ολλανδική κυβέρνηση εξέφρασε την έκπληξή της για την απόφαση και δηλώνει τη βεβαιότητά της ότι η φορολόγηση της εταιρείας είναι σύμφωνη με τα διεθνή δεδομένα.

Την διαφωνία του με την απόφαση της ΕΕ εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου. Η απόφαση της ΕΕ καλεί την Ολλανδία να ανακτήσει φόρους από 20 έως 30 εκατ. ευρώ από την Starbucks και το Λουξεμβούργο να ανακτήσει ένα αντίστοιχο ποσό από την Fiat.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ