08-03-2021

“Η λύση για την προσφυγική κρίση είναι στην Ελλάδα” δηλώνει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας

Το «μπαλάκι» των ευθυνών στην Ελλάδα «πέταξε» η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Μελίσα Φλέμιγκ αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα, την ίδια ώρα που απάλλασσε από κάθε ευθύνη την Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η κ. Φλέμινγκ, η Ύπατη Αρμοστεία ζητεί οι πρόσφυγες να καταγράφονται στην Ελλάδα και να κατανέμονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από εκεί, καθώς η Γερμανία δεν μπορεί να είναι η λύση του προσφυγικού προβλήματος: «Η λύση (για την προσφυγική κρίση) είναι στην Ελλάδα. Φυσικά λύση είναι πρώτον να σταματήσει ο πόλεμος και δεύτερον να δοθεί περισσότερη βοήθεια επί τόπου», τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.

«Πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να καταγράφονται εκεί, θα πρέπει να μπορούν να διανυκτερεύσουν , θα πρέπει να μπορούν εκεί να υποβάλουν την αίτησή τους (για χορήγηση ασύλου) και στη συνέχεια να κατανέμονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε στη συνέχεια η εκπρόσωπος της Αρμοστείας, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα σχέδιο που ήδη υπάρχει, αλλά «δεν εφαρμόζεται».

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία η εκπρόσωπος της UNHCR εκτίμησε ότι μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης διαδόθηκε η εντύπωση στους πρόσφυγες ότι πρόκειται για μια χώρα όπου είναι ευπρόσδεκτοι.

«Γι’ αυτό έρχονται. Ο πόλεμος στη Συρία έχει επιδεινωθεί. Οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Σκέφτονται: “Αν πάω στη Γερμανία, τότε θα όχι μόνο θα είμαι ασφαλής, αλλά έχω ελπίδες τα παιδιά μου να πάνε σχολείο κι εγώ να κάνω μια νέα αρχή”», εξήγησε η Φλέμινγκ.

«Όμως η Γερμανία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η λύση για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Φυσικά υπάρχουν και άλλες χώρες που κάνουν πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα η Αυστρία και η Σουηδία. Όμως υπάρχουν και ευρωπαϊκές χώρες που δεν κάνουν απολύτως τίποτε. Και αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ