16-02-2021

Την Κυριακή η έκτακτη συνάντηση κορυφής για το προσφυγικό

Επί τάπητος, αναζητώντας συμφωνίες και λύσεις, θέτει το προσφυγικό ζήτημα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απευθύνοντας πρόσκληση στους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης για έκτακτη συνάντηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, καλεί σε συνάντηση στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Κυριακή λόγω της επιδείνωσης του προσφυγικού προβλήματος και της αυξημένης πίεσης στα σύνορα των χωρών.

Ήδη, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μεταβαίνει εκτάκτως αύριο Πέμπτη στη Σλοβενία.

“Υπό το φως της έκτακτης κατάστασης στις χώρες διέλευσης των προσφύγων στα δυτικά Βαλκάνια, υπάρχει ανάγκη για μία μεγαλύτερη συνεργασία, για πιο προωθημένες διαβουλεύσεις και για άμεσες επιχειρησιακές ενέργειες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

Οι ηγέτες της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας , της Σλοβενίας , της Σερβίας και των Σκοπίων έχουν προσκληθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος της 25ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί από τις 16.00 έως τις 19.00 ώρα Βρυξελλών και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

Στις συνομιλίες θα συμμετάσχει επίσης ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για του Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου και η Frontex, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η σύνοδος συγκαλείται την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Σύροι και Αφγανοί, που προσπαθούν να φθάσουν στη Γερμανία, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στους δρόμους των δυτικών βαλκανικών χωρών υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μετά το σφράγισμα των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ