25-09-2020

Νέα τουρκική πρόκληση – «Πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα τα νησιά του Αιγαίου»

 

  • Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρεται στο θέμα κάνοντας λόγο για «ανοχή εκ μέρους της Τουρκίας»
  • Παράλληλα, προειδοποιεί την Ελλάδα να μην εκμεταλλεύεται την ανοχή αυτή και να μην προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα
  • Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1944)

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία επανέφερε το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρεται στο θέμα κάνοντας λόγο για «ανοχή εκ μέρους της Τουρκίας», ενώ συνεχίζει προειδοποιώντας την Ελλάδα να μην εκμεταλλεύεται την ανοχή αυτή και να μην προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1944), όπου -σύμφωνα με την Άγκυρα- γίνεται σαφής επισήμανση για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Στη συνέχεια, αναφέρει η ανακοίνωση ότι αυτό σημαίνει πως τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να προσεγγίζουν τα νησιά, ούτε καν για λόγους τροφοδοσίας.

Λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αιγαίο κατά της παράτυπης μετανάστευσης, αυτό συμβαίνει με την ανοχή της Άγκυρας, λέει επίσης η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι η Τουρκία έχει ανεχτεί να προσεγγίζουν στα νησιά τα πλοία του ΝΑΤΟ και οι έλληνες υπουργοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ανοχή αυτή της Τουρκίας και παράλληλα απευθύνει «προειδοποίηση»: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα και να δημιουργεί τετελεσμένα στην περιοχή».

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Το εμβόλιο της Novavax για τον κορονοϊό πέρασε στην τελευταία φάση δοκιμών