19-01-2021

«Φωτιά» στον Ειρηνικό: Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ κατέλαβε πλοίο της Βόρειας Κορέας

  • Πρόκειται για το πλοίο «Wise Honest» το οποίο πλέον κατευθύνεται προς τις Νήσους Μάρσαλ
  • Το πλοίο «που παραβίαζε τις κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας είναι πλέον εκτός δράσης», ανακοίνωσε ο αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης
  • Το 17.601 τόνων πλοίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα τάνκερ που διαθέτει η Βόρεια Κορέα
  • Νωρίτερα, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο μικρού βεληνεκούς πυραύλων

Αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, καθώς το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κατέλαβε πλοίο, το οποίο φέρεται ότι μετέφερε κάρβουνο, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Όπως αναφέρει η Washington Post, πρόκειται για το πλοίο «Wise Honest» το οποίο πλέον κατευθύνεται προς τις Νήσους Μάρσαλ, που είναι αμερικανικό έδαφος, συνοδευόμενο από αμερικανικά πλοία της ακτοφυλακής και του λιμενικού σώματος.

Ο αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ντέμερς, ανακοίνωσε ότι αυτό το πλοίο «που παραβίαζε τις κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας είναι πλέον εκτός δράσης».

Το 17.601 τόνων πλοίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα τάνκερ που διαθέτει η Βόρεια Κορέα και σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές χρησιμοποιείται για την παράνομη μεταφορά κάρβουνου και μηχανημάτων.

Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Νωρίτερα, το Μεικτό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την εκτόξευση δύο μικρού βεληνεκούς πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα σήμερα Πέμπτη (9/5).

Οι δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν γύρω στις 4.29 μ.μ. (10.29 π.μ ώρα Ελλάδας) και 4.49 μ.μ. (10.49 π.μ. ώρα Ελλάδας) από τη βορειοδυτική περιοχή Κουζόνγκ, προς ανατολική κατεύθυνση και κάλυψαν απόσταση 420 και 270 χλμ. και έφθασαν σε ύψος περίπου 50 χλμ. προτού πέσουν στη θάλασσα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, δήλωσε πως η εκτόξευση φαίνεται να ήταν μια σιωπηλή διαμαρτυρία εναντίον των ΗΠΑ έπειτα από την αποτυχημένη συνάντηση κορυφής των ηγετών των δύο χωρών στο Ανόι τον Φεβρουάριο.

«Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως είναι δυσαρεστημένη που δεν μπόρεσε να φθάσει σε συμφωνία στο Ανόι», δήλωσε σε συνέντευξή του στη νοτιοκορεατική δημόσια τηλεόραση KBS.

Μετά την εκτόξευση, ο στρατός της Νότιας Κορέας γνωστοποίησε πως ενέτεινε την επιτήρηση και την ασφάλεια για το ενδεχόμενο μιας νέας εκτόξευσης και πως εργάζεται από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να λάβει επιπλέον πληροφορίες για τους πυραύλους αυτούς.

Σε ανακοίνωσή της, η προεδρία της Νότιας Κορέας χαρακτήρισε τις εκτοξεύσεις πυραύλων «πολύ ανησυχητικές» και μη βοηθητικές για τις προσπάθειες να μειωθούν οι εντάσεις στη χερσόνησο και να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ