20-01-2021

«Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» ο Κιμ Γιονγκ Ουν – Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αγνώστου τύπου βλήματα

«Ολική επαναφορά» στις κακές σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τους γείτονες της ήταν η εκτόξευση βλημάτων, αγνώστου τύπου το πρωί της Πέμπτης  9 Μαΐου από τον στρατό της χώρας καταγγέλλει ο στρατός της Νότιας.  

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αγνώστου τύπου βλήματα προς ανατολάς» από το Σίνο-ρι, στην επαρχία του Βόρειου Πιονγκάν, ανακοίνωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Νοτιοκορεατικού Στρατού.

Υπενθυμίζεται πως στην ιστορική συνάντηση κορυφή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιούνιο 2018 στην Σιγκαπούρη, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δεσμεύθηκε να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Ωστόσο η δεύτερη συνάντηση τους δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα και, όπως δείχνουν τα πράγματα, επιδείνωσε τελικά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Λίγο αργότερα, στα τέλη Απριλίου 2019, ο  Κιμ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Βλαδιβοστόκ, για την πρώτη τους συνάντηση κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας παραπονέθηκε για την «κακοπιστία» των Αμερικανών στην κρίση για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι βολές έλαβαν χώρα μόλις λίγες ώρες μετά την άφιξη στην Σεούλ του Στίβεν Μπίγκαν, ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος θα συναντηθεί με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους για να αναζητηθεί μία έξοδος από το αδιέξοδο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, λίγες ημέρες μετά τη βορειοκορεατική στρατιωτική άσκηση κατά την οποία εκτοξεύθηκαν βλήματα, ανάμεσά τους και ένας πύραυλος μικρού βεληνεκούς σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται να χρησιμοποιήσει τον όρο «πύραυλος» και υποστηρίζει ότι κατά την άσκηση χρησιμοποιήθηκαν «πολλοί εκτοξευτές ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς και τηλεκατευθυνόμενα τακτικά όπλα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ