19-01-2021

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ρωσίας – Σουηδίας: Απελάθηκαν δύο σουηδοί διπλωμάτες

Η Ρωσία απέλασε δύο Σουηδούς διπλωμάτες, απαντώντας σε ενέργειες στις οποίες είχε προβεί η Σουηδία κατά Ρώσων αξιωματούχων, ανακοίνωσε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η απέλαση τους συνιστά αντίμετρο.

«Ζήτησαν από δύο σουηδούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών Ράσμους Ελιανσκούκ, στον ανταποκριτή του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS στην Στοκχόλμη.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Σουηδία είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι δεν ανανεώθηκε η βίζα σε ρώσο διπλωμάτη. Είχαμε απαντήσει αρνητικά σε ρωσικό αίτημα για χορήγηση διπλωματικής βίζας. Η Ρωσία απάντησε, ζητώντας από δύο Σουηδούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Ρωσία. Εκφράζουμε την λύπη μας για την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών».

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν προέβη προς το παρόν σε άλλες δηλώσεις.

Τον Φεβρουάριο σε εστιατόριο στο κέντρο της Στοκχόλμης είχε συλληφθεί ένας Σουηδός, ως ύποπτος για διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας. Κατά τη σύλληψή του γευμάτιζε με έναν ρώσο διπλωμάτη, ο οποίος εν συνεχεία εγκατέλειψε την Σουηδία. Μετά από το συμβάν αυτό, η Ρωσία υπέβαλλε αίτηση για τη χορήγηση διπλωματικής βίζας σε νέους διπλωμάτες της, αλλά η απάντηση εκ μέρους της Σουηδίας ήταν αρνητική.

Ο 45χρονος Σουηδός ο οποίος στις 29 Μάρτιου αποφυλακίσθηκε, θεωρείται ύποπτος «για έκνομη κατασκοπευτική δραστηριότητα κατά της Σουηδίας» το 2017.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ