31-10-2020

Πώς θέλουν την Παναγία των Παρισίων οι Γάλλοι; Ξεκινούν οι συζητήσεις για την αποκατάσταση

Η καταστροφή της εμβληματικής Νότρ Νταμ ήταν ένα πλήγμα στην εθνική ψυχή των Γάλλων και έτσι οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της θα αποτελέσουν ένα μεγάλο ζήτημα στην κοινή γνώμη.

Αυτό  προανήγγειλε και ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ διατηρώντας όμως την τελική απόφαση για λογαριασμό του Κράτους

Παράλληλα όμως οι γάλλοι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Δημοσκόπηση της YouGov  δείχνει ότι περίπου ένας Γάλλος στους δύο, το 54%, επιθυμεί η Νοτρ Νταμ να ξαναγίνει ακριβώς όπως ήταν, έναντι του 25% που τάσσεται υπέρ μίας αρχιτεκτονικής καινοτομίας.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στην Γαλλία, οι ανακαινίσεις των καθεδρικών ναών έδιναν πάντα την ευκαιρία για «καινοτομίες», όπως για παράδειγμα η χρήση διαφορετικών υλικών, εξ ου και η χρησιμότητα μίας μεγάλης συζήτησης.

«Γενικώς, όταν ανακαινίζονται οι καθεδρικοί ναοί, υπάρχουν καινοτομίες. Γιατί όχι να μην υπάρξει κι εδώ μία αρχιτεκτονική παρέμβαση που να επιτρέπει να λέμε “υπήρξε ένα πριν και ένα μετά” και να μην κάνουμε σαν να μην έγινε τίποτε; Όμως η απόφαση δεν είναι ειλημμένη. Ως υπουργός δεν μπορώ να εκφράσω την γνώμη μου προς το παρόν. Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να διασφαλίσω την δυνατότητα να διεξαχθεί η συζήτηση και να αποφασίσουμε μετά».

Μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε στα μέσα Απριλίου τον καθεδρικό ναό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή του κατεστραμμένου βέλους. Το σχέδιο που θα αποφασίσει το Κράτος, που είναι και ιδιοκτήτης του κτιρίου, θα αποφασίσει εάν το βέλος του αρχιτέκτονα Viollet-le-Duc θα ανακατασκευαστεί ή θα αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο.

«Θα δούμε ποια θα είναι η απόφαση του Κράτους, αλλά αυτό θα γίνει με διαβούλευση, τίποτε δεν θα γίνει πίσω από την πλάτη των Γάλλων» διαβεβαίωσε ο Ριστέρ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)