31-10-2020

Πληροφορίες για την κατάσταση του βουλευτή της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο ζητά ο ΟΗΕ από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας

Πληροφορίες για την κατάσταση και το που βρίσκεται ο συλληφθείς βουλευτής της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο ζήτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Όπως δήλωσε η  ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση  Εθνοσυνέλευση , ο Κάρο συνελήφθη την περασμένη βδομάδα από τις υπηρεσίες πληροφορίων της λατινοαμερικάνικης χώρας. Δεν ήταν η πρώτη του επαφή με τον νόμο, καθώς είχε συλληφθεί ξανά τον Ιανουάριο του 2017 με την κατηγορία της προδοσίας και της κλοπής όπλων από τις ένοπλες δυνάμεις. Παρέμεινε στη φυλακή επί ενάμιση χρόνο και αποφυλακίστηκε, μαζί με άλλους 39 κρατούμενους, τον Ιούνιο του 2018, χωρίς να καταδικαστεί.

«Η σύλληψή του όχι μόνον έγινε σε παραβίαση της κοινοβουλευτικής του ασυλίας, αλλά και η τύχη του, όπως και το πού βρίσκεται, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρχές. Αυτό συνιστά μια εξαφάνιση δια της βίας βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Ραβίνα Σαμντασάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο Κάρο «δεν οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου», σημείωσε εξάλλου η Σαμντασάνι, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εντός 48 ωρών από τη σύλληψή του βάσει της νομοθεσίας της Βενεζουέλας.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)