23-10-2020

«Στην κόψη του ξυραφιού» η Βενεζουέλα – Σε «ειρηνικές» διαδηλώσεις μπροστά σε στρατιωτικές βάσεις καλεί ο Γκουαϊδό

Παρά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικής κατάκτησης της εξουσίας την Τετάρτη 1 Μαΐου και τις απώλειες που σημείωσε το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα την Πέμπτη 2 Μαΐου, ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊδό, επιμένει σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έτσι  κάλεσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν το Σάββατο 3 Μαΐου  σε «ειρηνικές» διαδηλώσεις μπροστά σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα, προκειμένου ουσιαστικά να εκβιάσει τον στρατό, που συνεχίζει και υποστηρίζει τον σοσιαλιστή πρόεδρο της χώρας   πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μαδούρο από την άλλη ο οποίος από την πλευρά του ανήγγειλε την Πέμπτη 2 Μαΐου  ότι περνά στην αντεπίθεση εναντίον των «πραξικοπηματιών», δύο ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα ξεσηκωμού.

«Σάββατο 4: εθνική ειρηνική κινητοποίηση μπροστά στις κυριότερες στρατιωτικές μονάδες [με αίτημα] να ταχθούν υπέρ [της τήρησης] του Συντάγματος», ανέφερε μέσω Twitter ο Γκουαϊδό τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, για την Κυριακή 5 Μαίου, ο αυτοανακυρηχθείς πρόεδρος καλεί τους υποστηρικτές του σε προσευχή για τα θύματα της κυβέρνησης.

Ο στρατός θεωρείται κλειδί των εξελίξεων στη Βενεζουέλα. Μέχρι σήμερα, παραμένει πιστός στον Μαδούρο. Οι αποσκιρτήσεις είναι πολύ λίγες.

Ο αρχηγός του κράτους τόνισε χθες βράδυ ότι «βρισκόμαστε εν μέσω της μάχης» προκειμένου «να αφοπλιστούν όλοι οι προδότες, όλοι οι πραξικοπηματίες», απευθυνόμενος σε περίπου 4.500 στρατιώτες στο προαύλιο του μεγαλύτερου στρατοπέδου της χώρας, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο και αρκετούς ακόμη κορυφαίους αξιωματικούς.

Στα επεισόδια της Τρίτης και της Τετάρτης ανάμεσα οπαδούς της αντιπολίτευσης και υποστηρικτές της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως σκοτώθηκαν τέσσερις από τους διαδηλωτές.

Για τον Μαδούρο, αληθινός εγκέφαλος της «απόπειρας πραξικοπήματος» είναι ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος ο Τραμπ είπε χθες ότι «πρέπει να τερματιστεί η καταστολή» στη Βενεζουέλα, όπου «ο κόσμος πεινάει», μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μάικ Πομπέο ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκρίνει τη στρατιωτική επιλογή.

Την ίδια στιγμή, η Αμερική επιμένει να κατηγορεί την Μόσχα για αποσταθεροποίηση της περιοχής. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στη Φιλανδία, όμως είναι τουλάχιστον αμφίβολο του αν θα βρεθεί μια λύση ή έστω ένα μέσο έδαφος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)