26-10-2020

Νέες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης στην Αλβανία – Ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Συνέχισαν τις κινητοποιήσεις οι οπαδοί της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, αποκλείοντας τους εθνικούς δρόμους σε δώδεκα πόλεις της χώρας σήμερα το βράδυ, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι έγινε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του 2017, οργανώνει διαδηλώσεις και έχει διακόψει τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, όμως η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν νόμιμη την κυβέρνηση και έχουν καλέσει την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο κοινοβούλιο και να συμμετάσχει κανονικά στις τοπικές εκλογές της 30ής Ιουνίου.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, είπε ότι ο Ράμα θα πρέπει να παραιτηθεί και στη συνέχεια το κόμμα του θα συνομιλήσει με το Σοσιαλιστικό για τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει να προετοιμάσει τις επόμενες «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

«Καλώ τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς φίλους μας να μην τιμωρήσουν την Αλβανία», είπε ο Μπασά σε μια συγκέντρωση στο Ελμπασάν. «Δεν θα υπάρξουν εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση της χώρας», πρόσθεσε.

Ο Μπασά αναφερόταν στο γεγονός ότι σε δύο μήνες οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι διαδηλωτές απομάκρυναν τα οδοφράγματα, αφού ολοκληρώθηκαν οι ειρηνικές κινητοποιήσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Τουρκία: Καταιγισμός προκλήσεων – Εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis (video)

Οι Σοσιαλιστές διαμηνύουν ότι οι τοπικές εκλογές του Ιουνίου θα διεξαχθούν κανονικά, έστω και χωρίς τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Έριον Μπράτσε, χλεύασε την πρόταση του Μπασά. «Καλή τύχη με την κυβέρνησή σας. Ξεχάστε ότι θα αρπάξετε την εξουσία κάτω από το τραπέζι. Κάνει κακό στην υγεία σας», έγραψε στο Twitter.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)