31-10-2020

Κάλεσμα του Μαδούρο στον στρατό της Βενεζουέλας να αγωνιστεί εναντίον «όλων των πραξικοπηματιών»

Κάλεσμα στον στρατό να «αγωνιστεί εναντίον όλων των πραξικοπηματιών» έκανε σε ομιλία του σήμερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, μία μέρα μετά τις διαδηλώσεις εναντίον του.

«Ναι, είμαστε σε πλήρη μάχη, το ηθικό πρέπει να είναι στον ανώτατο βαθμό σε αυτή τη μάχη για να αφοπλίσουμε όλους τους προδότες, όλους τους πραξικοπηματίες», είπε ενώπιον χιλιάδων στρατιωτών.

Χθες Τετάρτη (1/5), ο αρχηγός του κράτους είχε δηλώσει πως «δεν θα διστάσει» να τιμωρήσει τους «προδότες», όπως τους αποκάλεσε, που ευθύνονται για την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικής εξέγερσης στην οποία είχε καλέσει το πρωί της Τρίτης (30/4) ο Χουάν Γκουαϊδό. Τότε, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε δηλώσει ότι διέθετε την υποστήριξη στρατιωτών οι οποίοι είχαν στασιάσει.

«Πίστη πάντοτε, προδοσία ποτέ», είπε ακόμη ο αρχηγός του κράτους στους στρατιώτες, επαναλαμβάνοντας ένα σύνθημα που ακούγεται σε όλες τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις της κυβέρνησης.

«Κανείς δεν μπορεί να φοβάται. Είναι η ώρα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ειρήνη», είπε ακόμη ο Μαδούρο.

Η απόπειρα στρατιωτικής εξέγερσης της Τρίτης προκάλεσε τεράστιες διαδηλώσεις κατά του προέδρου σε όλη τη Βενεζουέλα, αλλά στη διάρκεια της νύχτας ο τελευταίος δήλωσε ότι απέτρεψε μια «πραξικοπηματική αψιμαχία».

Χθες με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, χιλιάδες Βενεζουελάνοι κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους για να απαιτήσουν την αποχώρησή του και να υποστηρίξουν τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αναγνωρίστηκε προσωρινός πρόεδρος από περίπου 50 χώρες. Ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και μια νεαρή γυναίκα σκοτώθηκε.

Στο μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε ως αναληθείς τις δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ σύμφωνα με τους οποίους η Μόσχα έχει καλέσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να μην εγκαταλείψει τη χώρα εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής εκεί, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το RIA, ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν ασύμβατες θέσεις για τη Βενεζουέλα, αλλά συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters)