26-01-2021

Παναγία των Παρισίων: Νέα στοιχεία για το πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά – Φόρος τιμής στους πυροσβέστες

  • Εικόνες από την κάμερα, η οποία είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλους
  • «Καπνός φαίνεται στις εικόνες αυτές. Ξεκινάει στη νότια πλευρά», δήλωσε εκπρόσωπος εταιρείας που είχε αναλάβει την αποκατάσταση του βέλους
  • Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε την «υποδειγματική» αντίδραση των πυροσβεστών

Νέα στοιχεία για τα αίτια της πυρκαγιάς στον εμβληματικό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με μια γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει σκαλωσιές και διεξήγε εργασίες στον ναό να ανακοινώνει πως μια κάμερα, η οποία είχε εγκατασταθεί μόλις μερικές ώρες πριν από το συμβάν, μπορεί να περιέχει ζωτικής σημασίας στοιχεία για το τι προκάλεσε την καταστροφική φωτιά.

Η εταιρεία Europe Echafaudage ήταν μία από τις πέντε εταιρείες που είχαν αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του ύψους 90 μέτρων βέλους της Νοτρ Νταμ το οποίο κατέρρευσε κατά την πυρκαγιά.

Εικόνες από την κάμερα, η οποία είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο και βρίσκεται τώρα στα χέρια των ερευνητών, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλους, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Europe Echafaudage, Μαρκ Εσκεναζί.

«Φωτογραφίες τραβιούνταν κάθε 10 λεπτά αρχίζοντας από τις 2 μ.μ. της Δευτέρας», δήλωσε ο Εσκεναζί. «Καπνός φαίνεται στις εικόνες αυτές. Ξεκινάει στη νότια πλευρά», δήλωσε.

Παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε την «υποδειγματική» αντίδραση των πυροσβεστών και των άλλων προσώπων που κινητοποιήθηκαν και κατάφεραν να σώσουν από την πλήρη καταστροφή τον ναό, προσθέτοντας πως εργασίες διεξάγονται σε «τρία πολύ εύθραυστα σημεία» που εξακολουθούν να υπάρχουν στο κτήριο.

Ο Μακρόν υποδέχθηκε στην προεδρία τους 300 πυροσβέστες και αστυνομικούς που κατέσβησαν την πυρκαγιά. «Υπήρξατε το τέλειο παράδειγμα αυτού που οφείλουμε να είμαστε», δήλωσε, απευθυνόμενος σε αυτούς.

Μια τελετή για να τιμηθούν «αυτοί και αυτές που συνέβαλαν στη σωτηρία» της Παναγίας των Παρισίων θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) μπροστά στο δημαρχείο του Παρισιού.

Επίσης, αγρυπνία οργανώθηκε για απόψε, Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών, στη βασιλική της Σακρ Κερ (Ιερά Καρδία) της Μονμάρτης, η οποία θα παραμείνει ανοικτή όλη τη νύκτα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ