20-01-2021

Απειλεί να «μπλοκάρει» τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ η Τουρκία – Τι ζητά για αντάλλαγμα

Η ένταξη ενός κράτους στη βορειοαντλαντική συμμαχία απαιτεί την επικύρωση από τα υπόλοιπα μέλη. Και ενώ αυτό συνήθως είναι μια τυπική διαδικασία, πολλές φορές μπορεί να γίνει η αιτία για παρασκηνιακά παιχνίδια.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πληροφορίες,  προσπαθεί η η Τουρκία, η οποία απειλεί να καθυστερήσει την επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ένας βασικός λόγος είναι, οι 15 Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι διέφυγαν στα Σκόπια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και τους οποίους η Βόρεια Μακεδονία αρνείται να παραδώσει στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες της Άγκυρας οι εν λόγω ύποπτοι ανήκουν στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν το οποίο είναι αναγνωρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία.

Το θέμα τέθηκε επίσης από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας  Χουλούσι Ακάρ κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια στις 3 Απριλίου, ο οποίος, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο, επίσης ζήτησε την έκδοση γκιουλενιστών που βρίσκονται εκεί.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ αρνήθηκε τα αιτήματα της Τουρκίας και έλαβε υποστήριξη από αξιωματούχους της ΕΕ «που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση στα Σκόπια να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των 15 ανδρών».

(Με πληροφορίες από οnalert.gr, .b92.net)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ