24-10-2020

«Πάγο» στον αγώνα διαδοχής της Μέι βάζει ο βρετανός ΥΠΕΞ – «Θα πρέπει να περιμένει μετά το Brexit»

Η «καρατόμηση» της Τερέζα Μέι από την ηγεσία των Συντηρητικών είναι κάτι που ενώ είναι γνωστό, θα αργήσει να διαφανεί ως δεδομένο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Έτσι, όπως επιβεβαίωσε από την Ιαπωνία και ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ «ο αγώνας για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών θα πρέπει να περιμένει την έγκριση από το κοινοβούλιο της συμφωνίας της πρωθυπουργού για την αποχώρηση από την ΕΕ».

Με συνέντευξή του στο BBC,ο Χαντ σχολίασε πως «θα υπάρξει χρόνος για όλες αυτές τις συζητήσεις για το κατά πόσο ο ένας ή ο άλλος είναι ο καταλληλότερος για την διαδοχή της πρωθυπουργού. Αλλά αυτό θα γίνει όταν η ίδια ανακοινώσει ότι θα φύγει και υπάρξει επίσημη αναμέτρηση για την ηγεσία».

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου θέλουν την παραμονή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του κόμματος μέχρι το φθινόπωρο, εάν δεν καταφέρει να περάσει από το κοινοβούλιο τη συμφωνία για την αποχώρηση, καθώς φοβούνται ότι οποιαδήποτε αναμέτρηση για τη διαδοχή πριν από την έγκριση της συμφωνίας θα μπορούσε να ενισχύσει τους υποψήφιους διαδόχους και υποστηρικτές του Brexit, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ντομινίκ Ράαμπ, και την δέσμευσή τους να ανοίξουν ξανά τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία αποχώρησης με τις Βρυξέλλες.

Ο  ίδιος ο Τζέρεμι Χαντ φιλοδοξεί να συμμετέχει στην κόντρα και μάλιστα υπάρχουν φωνές μέσα στο κόμμα που τον προκρίνουν.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει το ενδεχόμενο μια ηγεσίας του Μπόρις Τζόνσον, του υπερασπιστή του Brexit και γνωστό για τις ακραίες απόψεις του για πολλά ζητήματα. Όπως είπε, η διαφορά του ίδιου με τον Μπόρις Τζόνσον είναι ότι έχει έναν πολύ μεγάλο ρόλο να επιτελέσει ως υπουργός και αυτός είναι να φέρει σε πέρας τη συμφωνία για το Brexit, στο οποίο επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή. «Έχουμε ένα υπουργικό συμβούλιο που πιστεύει στο Brexit, και πιστεύουμε στο Brexit, άσχετα με το πώς ψηφίσαμε στο δημοψήφισμα, γιατί είμαστε δημοκράτες και πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες γι’ αυτή τη χώρα, όποια επιλογή και να κάνει» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα στη Γαλλία - Μακρόν: Θα ζούμε με τον ιό ως τα μέσα του 2021

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τους Εργατικούς, ο Τζέρεμι Χαντ υποστήριξε ότι είναι πολύ πιο εποικοδομητικές απ’ όσο πιστεύει η κοινή γνώμη. «Οι συνομιλίες με τους Εργατικούς είναι λεπτομερείς και νομίζω πιο εποικοδομητικές απ’ όσο πίστευαν οι άνθρωποι και απ’ όσο περίμεναν και για τις δύο πλευρές. Αλλά δεν ξέρουμε εάν θα αποδώσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Πως γίνεται η διαδικασία διαδοχής

Το συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας, έχει σαφείς διαδικασίες για την επιλογή επικεφαλής, οι οποίες γίνονται σε δύο γύρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ερντογάν κατά πάντων: Κακομαθημένη η Ελλάδα - Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία (video)

Στον πρώτο οι βουλευτές ψηφίζουν τον ηγέτη της επιλογής τους ανάμεσα σε όλους τους υποψηφίους. Μετά, με ψηφοφορίες «ξαφνικούς θανάτους», ο υποψήφιος με το μικρότερο ποσοστό αποκλείεται.  Αυτό συνεχίζεται μέχρι να μείνουν μόνο δύο.

Στο δεύτερο στάδιο τον τελικό λόγο έχουν τα μέλλη του κόμματος, τα οποία επιλέγουν ανάμεσα στους δύο με επιστολική ψήφο.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)