18-04-2021

Νέες κατηγορίες για τον Ασάνζ από τον Ισημερινό – «Έστηνε δίκτυο κατασκοπείας με κέντρο την πρεσβεία»

  • Tι καταγγέλλει ο πρόεδρος του Ισημερινού για τον Ασάνζ
  • «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το σπίτι μας, ένα σπίτι με ανοιχτές πόρτες, να μετατραπεί σε κέντρο κατασκοπείας» υποστηρίζει
  • Διεθνείς αντιδράσεις για τη σύλληψη του δημοσιογράφου

Μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου και ιδρυτή του ιστότοπου wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ την Πέμπτη 11 Απριλίου , η οποία έγινε δυνατή εξαιτίας της άρσης του ασύλου που του παρείχε ο Ισημερινός, η χώρα της Λατινικής Αμερικής προέβη σε νέες κατηγορίες εναντίον του.

Όπως δήλωσε την Κυριακή 14 Απριλίου πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας Λενίν Μορένο, ο Ασάνζ είχε στήσει ένα δίκτυο κατασκοπείας άλλων κρατών με έδρα την πρεσβεία της χώρας του.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ο Μορένο, εξέφρασε λύπη για την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να παρέχει άσυλο στον Ασάνζ και χρησιμοποίησε τις κατηγορίες αυτές για να δικαιολογήσει την άρση του ασύλου.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το σπίτι μας, ένα σπίτι με ανοιχτές πόρτες, να μετατραπεί σε κέντρο κατασκοπείας», τόνισε Μορένο, ο οποίος ανέλαβε να ηνία της χώρας το 2017.

Ο πρόεδρος υποστήριξε ότι η εν λόγω ενέργεια ήταν αυτή που τον ανάγκασε να άρει το άσυλο, καθώς «η δραστηριότητα» του Ασάνζ «παραβίαζε τους όρους του ασύλου». Ταυτόχρονα επιτέθηκε στον δημοσιογράφο κατηγορώντας τον για «απολύτως κατακριτέα και σκανδαλώδη» συμπεριφορά  στην πρεσβεία και για  «ανάρμοστη συμπεριφορά του ως προς την υγιεινή».

Σύμφωνα με το Κίτο, ο Ασάνζ είχε λερώσει τοίχους της πρεσβείας με περιττώματα.

Μία από τις δικηγόρους του Ασάνζ, η Τζένιφερ Ρόμπινσον, απέρριψε τις  κατηγορίες του Μορένο και τόνισε πως ο 47χρονος Αυστραλός είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις σουηδικές αρχές εάν αυτές ζητήσουν την έκδοσή του. Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί παραμένει η έκδοσή του στις ΗΠΑ.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι λένε ότι κρύβεται από την δικαιοσύνη της Σουηδίας. Αν ήταν έτσι, γιατί δεν βγήκε έξω από την πρεσβεία πριν από δύο χρόνια, όταν η υπόθεση κατέπεσε; Αν [οι σουηδικές αρχές] επιλέξουν να ανοίξουν ξανά [την υπόθεση] είναι μία ξεχωριστή ερώτηση και θα την αντιμετωπίσουμε, αλλά είμαστε απόλυτα θετικοί να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις όταν προκύψουν», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρόμπινσον σε συνέντευξή της στο Sky News.

Διεθνείς αντιδράσεις για τη σύλληψη Ασάνζ

Ο πρόεδρος του Ισημερινού ξεκαθάρισε πως θα δοθεί προτεραιότητα, γραπτές εγγυήσεις» από το Λονδίνο «ότι ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί σε κάποια χώρα όπου διατρέχει κίνδυνο να βασανιστεί, να υποστεί κακομεταχείριση ή να καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου»

Την ίδια στιγμή, το βρετανικό κοινοβούλιο τοποθετεί ψηλά στην ατζένταν του το θέμα Ασάνζ. Ήδη περισσότερα  από 70 μέλη του κοινοβουλίου υπέγραψαν επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών προτρέποντάς το να δώσει προτεραιότητα στο ενδεχόμενο σουηδικό αίτημα έκδοσης.

Οι γονείς του Ασάνζ έχουν επίσης πάρει θέση, με τον πατέρα του, Τζον Σίπτον, να ζητά την Κυριακή 14 Απριλίου από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να επαναπατρίσει τον γιο του, ενώ η μητέρα του Κριστίν Ασάνζ, έχει ξεκινήσει ήδη από το Σάββατο 13 Απριλίου συλλογή υπογραφών για την απελευθέρωση του γιου της.

Από την πλευρά του,  αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είπε δύο ημέρες νωρίτερα ότι ο Ασάνζ δεν θα έχει «καμία ειδική μεταχείριση» από την Καμπέρα.

Το ζήτημα Ασάνζ αναμένεται να ανοίξει και στο ευρωκοινοβούλιο καθώς δύο βουλεύτριες του γερμανικού κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), η Χάικε Χένσελ και η Σεβίμ Ντάντελεν, καθώς και η ισπανίδα ευρωβουλεύτρια Άνα Μιράντα (Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) αναμένονται τη Δευτέρα 15 Απριλίου στο Λονδίνο, όπου αρχικά σχεδίαζαν να επισκεφθούν τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού, σύμφωνα με το Die Linke και τον ιστότοπο WikiLeaks. Αντί αυτού, θα  παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 12:00 [ώρα Ελλάδας] μπροστά στη φυλακή Μπέλμαρς, όπου κρατείται ο δημοσιογράφος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ