23-01-2021

Σε «προεκλογικό» πυρετό η Βρετανία για… εκλογές που δε θέλει

Μπορεί η Βρετανία να όρισε ημερομηνία για τις ευρωκλογές αλλά σίγουρα δε φαίνεται πρόθυμη να τις πραγματοποιήσει. 

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογική Επιτροπή έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για την ψηφοφορία και καλεί τα κόμματα να κάνουν και τις δικές τους, προετοιμάζοντας τους υποψηφίους τους.

Έτσι, σε αυτή την απροσδόκητη προεκλογική κόντρα, το  κόμμα των Εργατικών προηγείται με περίπου 38% στην ψηφοφορία, αντίθετα με τους Συντηρητικούς που βρίσκονται στο 23%. Αυτό τουλάχιστον δείχνει δημοσκόπηση του thinktank Open Europe, η oποία όμως τονίζει πως το τοπίο είναι κάτι παραπάνω από θολό, τόσο εξαιτίας των συζητήσεων για το Brexit, όσο και της τάσης των ψηφοφόρων να στηρίζουν μικρότερα κόμματα στις ευρωεκλογές, υπενθυμίζοντας την αναμέτρηση του, όπου το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό Ukip κέρδισε το υψηλότερο ποσοστό και ανέδειξε 24 ευρωβουλευτές.

Η διαμάχη για το Brexit θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις συζητήσεις και για τις δύο πλευρές. Η ομάδα του Brexit συνεχίζει να προωθεί μια «σκληρή έξοδο», ενώ οι Remainers, στους οποίους συγκαταλέγονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Πράσινοι και η νέα Ανεξάρτητη Ομάδα ελπίζουν να μετατρέψουν τις εκλογές σε ένα είδος «ψηφοφορίας σε αντικατάσταση του δημοψηφίσματος» για το Brexit.

Οι πιο δυσαρεστημένοι υποψήφιοι είναι του Συντηρητικού κόμματος που έρχονται αντιμέτωποι με εξίσου δυσαρεστημένα μέλη, με διαιρέσεις στο κόμμα αναφορικά με το Brexit, αλλά και με μία πιθανή κατατρόπωση σε ότι αφορά τα αποτελέσματα. Κάποιοι βρίσκουν εντελώς άσκοπη τη διαδικασία να ξοδέψουν χρήματα και χρόνο και να βάλουν υποψηφιότητα είτε για να χάσουν τις έδρες τους ή να τις διατηρήσουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Για τους Εργατικούς η ανησυχία αφορά το γεγονός ότι υπάρχει λίγος χρόνος για να στρατολογήσουν αρκετούς υποψηφίους, καθώς μέχρι στιγμής 21 από τους 25 ευρωβουλευτές του θα θέσουν και πάλι υποψηφιότητα. Μία άλλη ανησυχία του κόμματος είναι ότι μπορεί να υπάρξει μία αντίδραση από τους ψηφοφόρους του κόμματος για το Brexit, ειδικά εάν ο Τζέρεμι Κόρμπιν απομακρυνθεί από την υποστήριξη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχουν απώλειες, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρο πόσο, καθώς πρέπει το αποτέλεσμα να τεθεί συγκριτικά με των προηγούμενων αναμετρήσεων  οπότε οι Συντηρητικοί έλαβαν 23% και οι Εργατικοί 25%, ενώ το Ukip 27%.

Η καλή επίδοση του Εργατικού κόμματος θα αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ των ευρωπαίων σοσιαλιστών στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, που διεξήγαγε η εταιρία Hanbury Strategy, το Εργατικό κόμμα αναμένεται να σημειώσει σαρωτική νίκη, σε περίπτωση που διεξαχθούν τον επόμενο μήνα οι ευρωεκλογές, τόσο μάλιστα ώστε θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για την εκλογή προέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον χώρο της κεντρο-αριστεράς.

Ο αγώνας αντικατάστασης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στην ουσία ένας αγώνας ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της κεντροδεξιάς, που κυριαρχεί στο ευρωκοινοβούλιο από το 1999 και της κεντρο-αριστερής σοσιαλιστικής ομάδας, καθώς ο υποψήφιος της ομάδας που θα επικρατήσει στις ευρωεκλογές γίνεται ο πρόεδρος της Επιτροπής, εάν το εγκρίνουν οι χώρες – μέλη.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ