19-04-2021

Δικαστής στη Νέα Ζηλανδία ζήτησε την ψυχιατρική εξέταση του μακελάρη

Συνεχίζεται στη Νέα Ζηλανδία η δίκη του μακελάρη ακροδεξιού Μπρέντον Τάραντ, 28 ετών, ο οποίος στις 15 Μαρτίου σκόρπισε τον θάνατο σε δύο μουσουλμανικά τεμένη στο Κράισττσερτς, σκοτώνοντας 50 ανθρώπους.

Κατά τη δεύτερη ακρόαση, ο δικαστής Κάμερον Μάντερ ζήτησε να υποβληθεί ο δράστης σε ψυχολογική αξιολόγηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι σε θέση να δικαστεί.

Την εξέταση θα αναλάβουν δύο ειδικοί  οι οποίοι θα εκτιμήσουν «αν είναι σε θέση να δικαστεί ή αν θεωρείται παράφρων». Ο Τάραντ δικάζεται για 50 ανθρωποκτονίες και 39 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Ο Τάραντ δεν ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα, αλλά παρακολούθησε τη διαδικασία μέσω βιντεοσύνδεσης από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Όκλαντ, όπου κρατείται στην απομόνωση μετά τη σύλληψή του.

Τον Μάρτιο οι σωφρονιστικές αρχές είχαν αποκαλύψει ότι ο Τάραντ κρατείται χωριστά από τους υπόλοιπους κρατούμενους και ενδέχεται να παρακολουθείται σε 24ωρη βάση, είτε από δεσμοφύλακες είτε μέσω βίντεο. Επίσης δεν έχει πρόσβαση σε τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνο και δεν έχει δικαίωμα να λαμβάνει επισκέψεις. Δεν μίλησε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου.

Οι οικογένειες των θυμάτων αντιδρούν έντονα στην προοπτική του να μη δικαστεί ο ακροδεξιός φονιάς. 

«Ήθελα να δω πώς νιώθει αφού σκότωσε τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους», σχολίαζει ένας συγγενής. «Όμως έμοιαζε καλά, δεν έμοιαζε με κάποιον που νοιάζεται και δεν έδειξε κανένα συναίσθημα», πρόσθεσε.

Ο Άλαμ τόνισε ότι ελπίζει πως ο Τάραντ θα λάβει την προσήκουσα τιμωρία.

Ο Γιάμα Νάμπι, ο πατέρας του οποίου Χάτζι- Ντάουντ Νάμπι, ήταν το πρώτο θύμα του Τάραντ στο τέμενος αλ Νουρ επίσης ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα.

Ο Νάμπι δήλωσε ότι η δικαστική διαδικασία είναι «σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων» και ότι δεν πρόκειται να φέρει πίσω τους αγαπημένους τους. «Είναι δειλός», σχολίασε για τον δράστη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ