29-10-2020

Ο Μεσαίωνας επέστρεψε στην Πολωνία – Έκαψαν βιβλία, φυλαχτά και αγαλματίδια για να… καταπολεμήσουν τη μαγεία

Περιστατικά που θυμίζουν… Μεσαίωνα σημειώθηκαν στην Πολωνία, με καθολικούς ιερείς να καίνε βιβλία των διάσημων σειρών του «Harry Potter» και του «Twilight» επειδή τα θεωρούν ιερόσυλα.

«Υπακούμε στον Λόγο» του Θεού, ανέφερε μέσω του Facebook η θρησκευτική οργάνωση «SMS των Ουρανών», η οποία οργάνωσε αυτό το κάψιμο των βιβλίων, αναρτώντας και φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται τρεις ιερείς να μεταφέρουν ένα κιβώτιο με βιβλία σε μια φωτιά που έχουν ανάψει έξω από μια εκκλησία.

Μεταξύ των βιβλίων, ήταν αντίτυπα του «Harry Potter» της Βρετανίδας, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και του «Twilight» της Αμερικανίδας, Στέφανι Μέγιερ.

Εκτός από τα βιβλία, έκαψαν και διάφορα αντικείμενα, όπως μια αφρικανική μάσκα, μια ομπρέλα «Hello Kitty» και ένα ινδουιστικό αγαλματίδιο, ενώ ταυτόχρονα προσεύχονταν.

Σύμφωνα με τον Γιαν Κουτσάρσκι, εξορκιστή και ιερέα σε αυτήν την ενορία της Παναγίας-Μητέρας της Εκκλησίας του Γκντανσκ, στη βόρεια Πολωνία, ο στόχος «δεν ήταν να καούν τυχαία βιβλία αλλά αντικείμενα που σχετίζονται με τη μαγεία και τον αποκρυφισμό». Παραδέχτηκε επίσης ότι εκτός από τα βιβλία, έκαψαν αντικείμενα όπως διάφορα φυλαχτά που έφεραν οι πιστοί. «Είναι καιρός να βάλουμε κάποια τάξη», είπε.

Η αρχιεπισκοπή της Πολωνίας και ο τοπικός επίσκοπος επιβεβαίωσαν το γεγονός, όμως αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Σήμερα το βράδυ ωστόσο, ο εκπρόσωπος της επισκοπής του Κοζαλίν, όπου εδρεύει το ίδρυμα «SMS των Ουρανών», καταδίκασε το κάψιμο των βιβλίων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα «τους πνευματικούς κινδύνους που συνδέονται με τον αποκρυφισμό και τη μαγεία», οι οποίοι έχουν «καταστροφικές συνέπειες για πολλούς ανθρώπους».

Η ανάρτηση της οργάνωσης «SMS των Ουρανών» έγινε πολύ σύντομα viral, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)