28-10-2020

Χάος με τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες

  • Χάος από επεισόδια σε εκλογικά κέντρα για τις δημοτικές εκλογές
  • Τέσσερα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί
  • Ψηφίζουν για δημάρχους και κοινοτάρχες σήμερα στην Τουρκία
  • Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270
  • Ψήφισε ο Ερντογάν

Η κατάσταση στην Τουρκία έχει ξεφύγει για τα καλά και σε επεισόδια που έχουν σημειωθεί τέσσερα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στο εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας και δύο τραυματίστηκαν σε άλλα επεισόδια που σημειώθηκαν σε ένα εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ.

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος έχει καταγράψει περισσότερα από 300 επεισόδια σ’ ολόκληρη την επικράτεια, με τις Αρχές να είναι ανήμπορες να επέμβουν έγκαιρα σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο και να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Στην πόλη Σανλιούρφα της Νοτιοανατολικής Τουρκίας κατά τη διάρκεια συμπλοκής ψηφοφόρων έξω από εκλογικό κέντρο τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 άτομα.

Οι συμπλεκόμενοι χρησιμοποίησαν από πέτρες και ρόπαλα μέχρι και πιστόλια για να επιτεθούν σε οπαδούς αντιπάλων παρατάξεων με την αστυνομία να είναι απούσα και τα επεισόδια να γενικεύονται προκαλώντας χάος στην περιοχή.

Οι 12 εξ αυτών τραυματίστηκαν πιο σοβαρά κι έχουν διακομιστεί σε διάφορα νοσοκομεία της πόλης.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί στις πόλεις της ανατολικής Τουρκίας και θα κλείσουν στις 16:00 ενώ στις υπόλοιπες πόλεις οι ψηφοφόροι ξεκίνησαν να ψηφίζουν από τις 8 πμ και μπορούν να ψηφίζουν έως τις 17:00.

Ο επικρατέστερος, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις με πολύ μικρή διαφορά, υποψήφιος δήμαρχος για τον μητροπολιτκό δήμο της Κωνσταντινούπολης πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ψήφισε στην ασιατική πλευρά της πόλης και δήλωσε ότι “οι εκλογές είναι γιορτή της Δημοκρατίας”. Ευχήθηκε εξάλλου να ενισχυθεί η ενότητα και η αδελφοσύνη στην χώρα. Απαντώντας σε ερώτηση για την εκλογική εκστρατεία είπε ότι στην προεκλογική περίοδο επισκέφθηκε όλη την Κωνσταντινούπολη δύο φορές και άκουσε όλους τους δημότες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στις δημοτικές εκλογές σε ένα σχολείο στη συνοικία της Κωνσταντινούπολης Ουσκουντάρ. Η ψηφοφορία “διεξάγεται ομαλά, όπως πληροφορούμαι”, είπε στους δημοσιογράφους.

“Ελπίζω να κλείσουν οι κάλπες το απόγευμα με μια μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων”, σχολίασε και χαρακτήρισε τις εκλογές “ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας”.

Τι δήλωσαν οι αρχηγοί των κομμάτων

Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ευχήθηκε καλά αποτελέσματα σε όλα τα κόμματα. «Όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί κατέβαλαν τις καλύτερες προσπάθειές τους και δούλεψαν εντατικά», υπογράμμισε ο Μπαχτσελί, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν ψήφισε για πρώτη φορά στη ζωή του ένα άλλο κόμμα, λόγω της συμμαχίας του με τον κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, απάντησε ότι «ψήφισα Δημοκρατία»

Η αρχηγός του Καλού Κόμματος (IYI Parti) Μεράλ Ακσενέρ στο μήνυμά της για τις εκλογές ανέφερε ότι η προεκλογική εκστρατεία ήταν μεγάλη και έντονη. «Εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους μας καλή επιτυχία. Ελπίζω αυτές οι εκλογές να φέρουν καλά αποτελέσματα στην Τουρκία. Η Τουρκία θα είναι καλά. Η Κωνσταντινούπολη θα είναι καλά», δήλωσε μετά την ψήφο της.

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στην Κων/λη, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τα εγγόνια του, δήλωσε ότι: «Οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας. Εύχομαι καλή επιτυχία στην Κωνσταντινούπολή μας και στους 39 δήμους μας. Η ενότητα και η αδελφοσύνη θα αποτελέσουν το όχημα για καλά πράγματα στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα είναι ώρα για δουλειά. Τώρα είναι η ώρα να φέρουμε εις πέρας τα σχέδιά μας και να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας».

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε αντίστοιχα την ελπίδα για μια ωραία Κωνσταντινούπολη. «Ελπίζω σε μια Κωνσταντινούπολη, στην οποία θα υπάρχει δημοκρατία και θα είναι όλοι ευτυχισμένοι και γαλήνιοι», ανέφερε.

Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Άγκυρα, Μανσούρ Γιαβάς, και επικρατέστερος να κερδίσει την τουρκική πρωτεύουσα, ευχήθηκε για ένα καλό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι η πολιτική βούληση των εκλογέων είναι η ύψιστη βούληση.