29-10-2020

Τον νου σας σήμερα: οι ρίζες της πρωταπριλιάς και φάρσες που έγραψαν ιστορία

Μπορεί η αδελφή Κύπρος να γιορτάζει την έναρξη του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. σήμερα αλλά ο υπόλοιπος πλανήτης δοκιμάζει την ικανότητά του στο «χαριτωμένα ψεύδεσθαι». Και μπορεί Σούζυ να τρως αλλά πριν από σένα προηγήθηκαν άλλοι. Και στο τρως και στο ψεύδεσθαι.

Η μία εκδοχή θέλει τους Κέλτες, τέτοια μέρα που σηματοδοτούσε την έναρξη της εποχής του ψαρέματος, να λένε αθώα ψεματάκια για τα πόσα ψάρια έπιασαν… Μία συνήθεια που στο τέλος κατέληξε να γίνει έθιμο.

Μία άλλη έκδοση έχει την απαρχή της στη Γαλλία του 16ου αιώνα. Τότε λοιπόν, το 1564, που έγινε η μεταφορά της Πρωτοχρονιάς από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου, πολλοί Γάλλοι αντέδρασαν. Αυτοί οι αντιδραστικοί λοιπόν συνέχιζαν να γιορτάζουν την αρχή του χρόνου την πρώτη Απριλίου, κάτι που έκανε τους υπόλοιπους να ξεκινήσουν τις πλάκες, στέλνοντάς τους πρωτοχρονιάτικα δώρα. Και αυτό με τον καιρό μετατράπηκε σε έθιμο.

Στη χώρα μας το έθιμο αυτό έχει τη μορφή της πλάκας και του πειράγματος, σε μορφή ψέματος, ενώ σε κάποιες περιοχές θεωρούν ότι αν ο «θύτης» τα καταφέρει και ξεγελάσει το «θύμα» τότε θα έχει την τύχη με το μέρος του για τον υπόλοιπο χρόνο εν αντιθέσει με το θύμα που θα έχει γρουσουζιά.

Διάσημες Φάρσες

Το 1957, το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, δια στόματος του παρουσιαστή Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι, πρόβαλε ένα ρεπορτάζ που έδειχνε ιταλούς γεωργούς να μαζεύουν σπαγγέτι (μακαρόνια) από τα δέντρα (κάτι σε σπαγγετόδενδρα). Και όμως τον πίστεψαν…

Το 1976, πάλι το BBC πήρε συνέντευξη από έναν αστρονόμο που ανέφερε ότι στις 09:47π.μ. λόγω μιας σπάνιας ευθυγράμμισης των πλανητών Δία και Ποσειδώνα θα μειώνονταν για λίγο η βαρύτητα της γης. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα σε κάποιον που θα πηδούσε στον αέρα να έχει μια φανταστική επιπλέουσα αίσθηση. Εκατοντάδες άνθρωποι κάλεσαν για να πουν ότι το ένιωσαν…

Το 1991, η βρετανική εφημερίδα «Daily Mirror» αποκάλυψε το επίτευγμα του καθηγητή της γενετικής Φόγκελ Μπράιν να δημιουργήσει τον πρώτο κοτο-χιμπατζή, μία διασταύρωση δηλαδή χιμπατζή και κότας. Η εφημερίδα συνόδευε την είδηση και φωτογραφικά με ένα νεοσσό… κοτο-χιμπατζή να σκάει από το αυγό του…

Το 1992, το αμερικάνικο ραδιόφωνο NPR (National Public Radio) έβγαλε την είδηση ότι ο Ρίτσαρντ Νίξον θα κατέβαινε πάλι για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα έβαλαν και το μίμο Rich Little να μιμηθεί τον πρώην Πρόεδρο να πει το σύνθημα της καμπάνιας του: «Δεν έκανα τίποτα λάθος και δεν θα το κάνω ξανά», κάνοντας στρατιές ακροατών να εξοργιστούν.

Το 1993, η βρετανική εφημερίδα Independent αποκάλυψε την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από ανασκαφές που έγιναν από επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βρέστης.

Το 1995, το δικό μας Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι κατά τις ανασκαφές του μετρό ανακαλύφθηκε ο τάφος του Σωκράτη. Μάλιστα, υπήρξαν και λεπτομέρειες που ανέφεραν τον χιτώνα όπως και ίχνη του κονίου που είχε πιει. Στην παγίδα έπεσαν πολλά ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεταξύ των οποίων και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το 2008, το BBC παρουσίασε βίντεο με πιγκουίνους της Ανταρκτικής να μετατρέπονται σε αποδημητικά πουλιά, πετώντας μίλια μακριά, με προορισμό τα τροπικά δάση της Αμερικής.