27-02-2021

Σάλος στις ΗΠΑ με φωτογραφία μαθητών Λυκείου – Χαλαρό ποτό, ναζιστικοί χαιρετισμοί και σβάστικες

Αποτροπιασμό και ανησυχία προκαλεί η φωτογραφία μαθητών  του Λυκείου Νιούπορτ Χάρμπορ, στην Καλιφόρνια, το Σαββατοκύριακο των αρχών Μαρτίου,  οι οποίοι κάνουν τον ναζιστικό χαιρετισμό πάνω από μια σβάστικα που είχαν σχηματίσει με πλαστικά ποτήρια.

Το λύκειο Νιούπορτ Χάρμπορ βρίσκεται στην πόλη Νιούπορτ Μπιτς, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια του Λος Άντζελες.

Η υποδιευθύντρια του λυκείου, Μάρθα Φλορ, ήταν από εκείνους που καταδίκασαν τα όσα έκαναν οι μαθητές. «Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις παιδιά που λαμβάνουν εκπαίδευση υψηλής ποιότητας να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο», δήλωσε η Φλορ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διαβεβαίωσε ότι η διεύθυνση του λυκείου βρίσκεται σε επαφή με την αστυνομία και με τις τοπικές αρχές για να εξεταστούν τα πειθαρχικά μέτρα που θα επιβληθούν.

Έξι μαθητές που συμμετείχαν στη γιορτή ζήτησαν συγγνώμη δημόσια. Το πιο σοκαριστικό είναι πως σύμφωνα με τη Μάρθα Φλορ, τουλάχιστον δυο από τα παιδιά που σήκωσαν το χέρι για να χαιρετίσουν ναζιστικά είναι Εβραίοι! Μόνο που κανείς τους δεν έχει καταλάβει πόσο σοβαρό είναι αυτό που έκαναν.

«Αυτοί οι μαθητές ακούνε να μιλούν για το ολοκαύτωμα στα μέσα ενημέρωσης, στις τάξεις τους» αλλά «προφανώς αυτό δεν είναι αρκετό», είπε η Φλορ. «Η πρόκληση είναι να κάνουμε τους μαθητές αυτούς να καταλάβουν ότι οι πράξεις τους έχουν βαρύτατες συνέπειες, ότι προκαλούν πολύ πόνο», πρόσθεσε.

Όπως και σε αρκετές άλλες χώρες του κόσμου, οι αντισημιτικές ενέργειες βρίσκονται σε πλήρη έξαρση στις ΗΠΑ. Κατά την αμερικανοεβραϊκή οργάνωση Ένωση κατά της Δυσφήμισης (Anti-Defamation League, ADL), που αγωνίζεται εναντίον του αντισημιτισμού, αυξήθηκαν κατά 58% μεταξύ του 2016 και του 2017. Πολλές διαπράχθηκαν στο σχολικό ή στο πανεπιστημιακό πλαίσιο.

Για τον ραβίνο Έιμπραχαμ Κούπερ, στέλεχος του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ του Λος Άντζελες, το σκάνδαλο του Νιούπορτ Μπιτς πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, ακόμη και σε Πολιτείες πασίγνωστες για τον προοδευτισμό τους, όπως η Καλιφόρνια.

«Πρόκειται για βαριά προσβολή στα έξι εκατομμύρια Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα» και εναντίον όσων πολέμησαν τον ναζισμό και τη σβάστικα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Κατά τον ίδιο, οι μαθητές που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την ιστορία πρέπει να αποβληθούν, για να καταλάβουν τη βαρύτητα των πράξεών τους, αλλά και να οργανωθούν εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις για το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων και συναντήσεις με επιζήσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ