07-03-2021

Η Βόρεια Κορέα ανοικοδομεί εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων – Ξανά «στο κόκκινο« οι σχέσεις με ΗΠΑ

Παρά τις φωτογραφίες, τα χαμόγελα στη Σύνοδο μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ στο Βιετνάμ στα τέλη Φεβρουαρίου , οι νέες δορυφορικές εικόνες από τη Βόρεια Κορέα δείχνουν μια διαφορετική κατάσταση.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αναλυτές.η ασιατική χώρα ανοικοδομεί εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων, την οποία είχε δεσμευτεί να καταστρέψει, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αναλυτές.

Οι φωτογραφίες βγήκαν δύο ημέρες μετά τον τερματισμό των συνομιλιών μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

Η εγκατάσταση του Τονκτσάνγκ-Ρι χρησιμοποιούνταν για εκτόξευση δορυφόρων και για δοκιμές και ποτέ για εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι εργασίες για την «απενεργοποίηση» της μονάδας άρχισαν πέρσι αλλά σταμάτησαν όταν οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Η υπόσχεση καταστροφής της εγκατάστασης είχε εκληφθεί ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, που βασίζεται σε αναφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ φέρεται μεταξύ άλλων να ξανάφτιαξε την οροφή και μια πύλη στο πεδίο δοκιμών και εκτόξευσης πυραύλων στο Σόχε, που είχε καταστραφεί το 2018. Η νοτιοκορεάτικη ΕΥΠ συμπλήρωσε πως «οι πληροφορίες που έχουν οι ΗΠΑ ταυτίζονται με τις δικές μας».

Η αναφορά της υπηρεσίας πληροφοριών σημειώνει πάντως παράλληλα πως ένας αντιδραστήρας 5 μεγαβάτ στο συγκρότημα της Γιονγκμπιόν δεν έχει λειτουργήσει από πέρυσι, καθώς και ότι οι υπόγειες στοές στο πεδίο δοκιμών Πούνγκε-Ρι συνεχίζουν να είναι κλειστές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξέλιξη έχει προκαλέσει την ανησυχία της Σεούλ και της Ουάσινγκτον. Ο Κιμ είχε υποσχεθεί ότι η εγκατάσταση στη Σόχε θα καταστρεφόταν κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής, τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, όπως και έγινε.

Στις ενδείξεις για την ανοικοδόμηση της εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων αναφέρθηκαν επίσης την Τρίτη 5 Μαρτίου δύο αμερικανικά κέντρα μελετών, το Stimson Center και το Center for Strategic and International Studies, που επικαλέστηκαν δορυφορικές φωτογραφίες.

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας επισήμανε πως η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο όπου κάνει εμπλουτισμό ουρανίου και συνεχίζει την κατασκευή άλλου ενός αντιδραστήρα.

Αν και οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ δεν διαθέτουν πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα, χρησιμοποιούν δορυφορικές φωτογραφίες και διαθέσιμα έγγραφα για να καταγράφουν τις εξελίξεις στο συγκρότημα Γιονγκμπιόν.

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως ελπίζει αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μπορέσει να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, σημειώνοντας πάντως πως δεν έχει λάβει «δέσμευση ακόμα». Χθες Τρίτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον διεμήνυσε πως εάν η Βόρεια Κορέα δεν δείξει πρόθεση να αποπυρηνικοποιηθεί, «δεν πρόκειται να δει καμία ελάφρυνση των συντριπτικών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της, απεναντίας ,θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις».

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ