15-04-2021

Νέες εκκαθαρίσεις «γκιουλενιστών» από τις τουρκικές αρχές – Έγιναν περισσότερες από 1.000 συλλήψεις

Μια τεράστιας κλίμακας επιχείρηση ξεκίνησαν την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου οι  τουρκικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου CNN Türk.

Συγκεκριμένα, διέταξαν  τη σύλληψη 1.112 προσώπων οι οποίοι κατηγορούνται από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι συνδέονται με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η κυβέρνηση στην Άγκυρα προσάπτει πως ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016. ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Η επιχείρηση είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν εξαπολύσει οι διωκτικές αρχές της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 250 άνθρωποι. Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνείται ότι είχε την παραμικρή ανάμιξη στην απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης.

Σύμφωνα με το CNN Türk, η επιχείρηση έχει επίκεντρο την πρωτεύουσα Άγκυρα, αλλά διεξάγεται σε συνολικά 76 επαρχίες της χώρας. Δεν μεταδόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάνω από 77.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί ενόψει της προσαγωγής τους σε δίκη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και οι επιχειρήσεις στη διάρκεια των οποίων γίνονται μαζικές συλλήψεις έχουν μετατραπεί σε ρουτίνα. Οι αρχές έχουν καθαιρέσει, αποπέμψει ή θέσει σε διαθεσιμότητα 150.000 κρατικούς λειτουργούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ