15-04-2021

Παρελθόν οι αμερικάνοι στρατιώτες από το Αφγανιστάν μετά την 1η Μαίου; Τι προβλέπει η συμφωνία με τους Ταλιμπάν

Η ειρήνη στο Αφγανιστάν, μια χώρα όπου ο πόλεμος ήταν η καθημερινότητα για πάνω από 20 χρόνια, ίσως είναι κοντά, όπως τουλάχιστον δείχνει η συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν.

Το περιεχόμενο της εν λόγω συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους απεσταλμένους του Ντόναλντ Τραμπ, μετά από έξι ημέρες διαπραγματεύσεων, αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης εξτρεμιστικής μουσουλμανικής οργάνωσης, η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπει την αποχώρηση του μισού (50%) αμερικανικού στρατού που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο Αφγανιστάν, έως την 1η Μαΐου.

Την είδηση αποκάλυψε ο Abdul Salam Hanafi στο περιθώριο της συνάντησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μόσχα, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή.

«Οι Αμερικανοί μας είπαν ότι η επιχείρηση αποχώρησης του 50% των στρατευμάτων από το Αφγανστάν θα ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου και οπωσδήποτε έως την 1η Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Η αμερικανική διοίκηση στρατού στο Αφγανιστάν, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Hanafi. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν έχει λάβει σχετικές οδηγίες, πολύ δε περισσότερο δεν έχει λάβει εντολή εκκένωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει εντολή για άμεση αποχώρηση.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ