12-04-2021

Μπλόκο του στρατού της Βενεζουέλας σε κιβώτια από τις ΗΠΑ – Για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Εντείνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δεχθεί ανθρωπιστική βοήθεια από τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Η εν λόγω βοήθεια αποστέλεται σε  συντονισμό με τον επίδοξο – αυτοανακυρηχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό.

Σήμερα, Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε  την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ότι «εμποδίζει» την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν διάφορες χώρες».

«Ο λαός της Βενεζουέλας χρειάζεται απεγνωσμένα ανθρωπιστική βοήθεια, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά ο βενεζουελανός στρατός υπό τον Μαδούρο εμποδίζει τη βοήθεια που φτάνει με φορτηγά και πλοία», τόνισε με tweet του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε με αφορμή το μπλόκο που έστησε ο στρατός της χώρας σε γέφυρα κοντά στα σύνορα με την Κολομβία.

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, στο Καράκας η Εθνοσυνέλευση, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γκουαϊδό, ενέκρινε ένα στρατηγικό σχέδιο για τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων από την Κολομβία και τη Βραζιλία, για το οποίο μάλιστα απείλησε ανοιχτά τον στρατό της χώρας. 

«Αν θέλουν να βοηθήσουν, ας άρουν το μπλόκο και τις κυρώσεις», απάντησε ο  πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να «ταπεινωθεί» η Βενεζουέλα με «ένα σόου ανθρωπιστικής βοήθειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά κιβώτια που έγινε προσπάθεια να περάσουν στη χώρα  με αεροπλάνο νωρίτερα την Τετάρτη περιείχαν όπλα από τις ΗΠΑ. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ο αποδέχτης τους, ωστόσο αμερικανοί επιτελείς, αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στη Βενεζουέλα, αν ο Μαδούρο επιμείνει και δεν παραδώσει την εξουσία.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ