21-02-2021

Η Μέι σκοπεύει να αλλάξει και όχι να αντικαταστήσει πλήρως το backstop από τη συμφωνία του Brexit

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, διευκρίνισε την πρόθεσή της να αλλάξει και όχι να αντικαταστήσει πλήρως το backstop από την συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, σε ερωτήσεις που δέχθηκε μετά την ολοκλήρωση της ομιλία της στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας, όπου πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη.

Η Μέι ρωτήθηκε για το πώς θα καταφέρει να πείσει το 56% των κατοίκων της Β. Ιρλανδίας – που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα – ότι θα πρέπει τώρα να δεχτούν μία συμφωνία χωρίς το backstop. Όπως είπε, πρόθεσή της είναι να γίνουν αλλαγές πάνω στο backstop και όχι να αντικατασταθεί.

«Αυτό που προτείνω δεν είναι να πείσω τους ανθρώπους να αποδεχτούν μία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει μία τέτοια εγγύηση για το μέλλον», δήλωσε.

Για την επιλογή εναλλακτικών τεχνικών διευθετήσεων υποστήριξε ότι θα πρέπει να είναι τέτοιες που να ταιριάζουν στις συγκεκριμένες συνθήκες της Β. Ιρλανδίας. Στην ομιλία της, επανέλαβε τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει το Brexit, με τρόπο που δεν θα επιβάλλει ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Β. Ιρλανδία και Ιρλανδία, σεβόμενη την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. «Θα υπάρξει πλήρης προστασία της υπάρχουσας διασυνοριακής συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Την ώρα που η βρετανίδα πρωθυπουργός μιλούσε στο Μπέλφαστ, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωνε τις συναντήσεις που θα έχει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Άμεση ήταν η αντίδραση των σκληροπυρηνικών βουλευτών του κόμματός της (ERG), σε όσα δήλωσε η Μέι από το Μπέλφαστ σχετικά με το backstop. «Ακόμη και εάν δεν εννοεί όσα είπε, εμείς τα εννοούμε» σχολίασε η ομάδα των Τόρις, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες αντικατάσταση του backstop.

Παράλληλα, το βορειοιρλανδικό κόμμα, Σιν Φέιν, κατηγόρησε τη Μέι για αναξιοπιστία σχετικά με το backstop. «Η Τερέζα Μέι και η βρετανική κυβέρνηση έχουν σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας. Διαπραγματεύτηκε μία νομικά δεσμευτική λύση στο backstop για να αποτρέψει ένα σκληρό σύνορο σε αυτό το νησί με την ΕΕ και τώρα προσπαθεί να εγκαταλείψει αυτή τη συμφωνία», είπε η επικεφαλής του κόμματος στη Β. Ιρλανδία, Μισέλ Ο’ Νιλ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ