16-02-2021

Επεισόδια σε κοινή διαδήλωση «κίτρινων γιλέκων» και συνδικάτων – Με δακρυγόνα και συλλήψεις απάντησε η αστυνομία

Κοινή πορεία στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι  έγινε την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου στην Γαλλία, μετά από κοινό καλεσμα του CGT, αλλά και με συμμετοχή για πρώτη φορά «κίτρινων γιλέκων» που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη τα συνδικάτα.

Στο Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν νωρίς το απόγευμα να κάνουν πορεία από το Δημαρχείο προς την πλατεία Κονκόρντ. «Σήμερα είναι μια επιτυχία που καλεί για άλλες», δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο γενικός γραμματέας της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, βλέποντας στο κλείσιμο του Πύργου του Άιφελ λόγω απεργίας το σύμβολο μιας επιτυχημένης ημέρας.

Στις πορείες, τα αιτήματα ήταν πολυάριθμα: αύξηση μισθών, φορολογική δικαιοσύνη, αντίθεση στη μεταρρύθμιση του Λυκείου ή στην αύξηση των εξόδων εγγραφής των ξένων φοιτητών, δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, υπεράσπιση του δημόσιου τομέα.

Όταν η πορεία έφτασε στο Μουσείο του Λούβρου ξέσπασαν επεισόδια, όταν ομάδα διαδηλωτών πέταξε αντικείμενα κατά τους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Τα «κίτρινα γιλέκα» ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους τον Νοέμβριο του 2018 στη Γαλλία, με τις διαμαρτυρίες τους να λαμβάνουν σύντομα κλίμα γενικότερης δυσαρέσκειας, φέροντας τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον μιας σοβαρής πρόκλησης..

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδικάτου «περίπου 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε περίπου 200 πόλεις με αιτήματα μεταξύ άλλων αύξηση μισθών, φορολογική δικαιοσύνη».

Το συνδικάτο, που καλεί σε μια νέα μέρα κινητοποιήσεων στα μέσα Μαρτίου. Στις πορείες, τα αιτήματα ήταν πολυάριθμα: αύξηση μισθών, φορολογική δικαιοσύνη, αντίθεση στη μεταρρύθμιση του Λυκείου ή στην αύξηση των εξόδων εγγραφής των ξένων φοιτητών, δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, υπεράσπιση του δημόσιου τομέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ