30-10-2020

Δυσοίωνες προειδοποιήσεις από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου – «Μη στηρίζεστε στη νομισματική πολιτική»

Μια αρκετά δυσοίωνη προειδοποίηση έκανε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η κα Λαγκάρντ, όπως αναφέρεται στο Reuters, αποτρέπει τις χώρες από το στηρίζονται υπερβολικά στη νομισματική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα οικονομικό σοκ, καλώντας τις να προχωρήσουν σε δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχύουν την αντοχή των οικονομιών τους.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως «θα ήταν πολύ καλό εάν γενικά οι οικονομίες δεν χρειάζονταν πια να στηρίζονται και πάλι στις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αντέξουν το επόμενο μεγάλο οικονομικό σοκ». Η  Λαγκάρντ πέταξε ουσιαστικά έτσι το μπαλάκι στις κυβερνήσεις, που όπως είπε, καλούνται να αναλάβουν άμεσα «τη σωστή δράση».

«Οι φορείς χάραξης της πολιτικής θα πρέπει πραγματικά να ακολουθήσουν τη σωστή πορεία δράσης σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε.