08-03-2021

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Τραμπ ότι θα αναλάβει να εξοντώσει ό,τι μένει από το ΙΚ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «διαβεβαίωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναλάβει να εξοντώσει ό,τι μένει από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή και αυτή τη «διαβεβαίωση» ο αμερικανός πρόεδρος θεώρησε αξιόπιστη και χρήσιμη να την επαναλάβει, παρεμβάλλοντάς την στην πολεμική που έχει δημιουργήσει στην Ουάσινγκτον η αιφνίδια απόφασή του.

«Ο πρόεδρος @RT_Erdogan της Τουρκίας μου έδωσε διαβεβαιώσεις με πολύ ισχυρές εκφράσεις ότι θα ξεριζώσει ό,τι απομένει από το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία. Τα στρατεύματά μας επιστρέφουν στην πατρίδα», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι είναι πεπεισμένος πως ο ομόλογός του είναι ικανός να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Προφανώς ο Τραμπ έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ερντογάν, κατά την διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αποφύγουν το κενό εξουσίας στην Συρία μετά την αμερικανική αποχώρηση.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διασφαλίσουν τον συντονισμό ανάμεσα σε στρατιωτικούς, διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους των χωρών τους για να αποφύγουν το κενό εξουσίας που είναι πιθανόν να καταλήξει στην εκμετάλλευση της αμερικανικής αποχώρησης και της μεταβατικής φάσης στην Συρία», αναφέρει η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

«Ο Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία»

Ο επερχόμενος υπηρεσιακός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μικ Μαλβέινι, δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη σχετικά με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία, ακόμη και μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας αλλά και υψηλόβαθμου αμερικανού διπλωμάτη που είχε την ευθύνη των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, μεταδίδει το ABC News.

«Υπάρχει κάποια πιθανότητα ο πρόεδρος να αλλάξει γνώμη αντιστρέφοντας την πορεία των εξελίξεων;», ρώτησε ο Τζόναθαν Καρλ που καλύπτει τον Λευκό Οίκο για λογαριασμό του ABC News, στην εκπομπή «This Week» όπου χθες ήταν καλεσμένος ο Μαλβέινι. «Όχι. Νομίζω ότι ο πρόεδρος έχει δηλώσει από την αρχή ότι δεν επιθυμεί την παραμονή μας στην Συρία για πάντα. Βλέπετε τώρα το αποτέλεσμα, μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς», απάντησε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι.

Ο ίδιος θα αντικαταστήσει τον Τζον Κέλι ως προσωπάρχης του Λευκού Οίκου από τη νέα χρονιά. Προηγούμενα έχει διατελέσει διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB).

Ο Μαλβέινι είπε ότι κατά την άποψή του ο Τραμπ δεν αιφνιδιάστηκε από την παραίτηση του Μάτις, αναφερόμενος σε μία συνέντευξη του αμερικανού προέδρου στην εκπομπή «60 minutes» του CBS, στην οποία είχε χαρακτηρίσει τον Μάτις «Δημοκρατικό κατά κάποιον τρόπο». Παράλληλα, ο Μαλβέινι δήλωσε ότι δεν έχει λάβει γνώση για κάποια προσπάθεια που έκανε ο Τραμπ προκειμένου να μεταπείσει τον Μάτις να παραμείνει στην θέση του.

«Ο Μάτις κι ο πρόεδρος δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν την ίδια άποψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι. «Ο πρόεδρος έχει δηλώσει από την προεκλογική εκστρατεία μέχρι σήμερα ότι θέλει να βγούμε από την Συρία. Νομίζω ότι έχει το δικαίωμα να έχει έναν υπουργό Άμυνας που είναι δεσμευμένος στον ίδιο στόχο», πρόσθεσε ο Μαλβέινι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters – ABC News)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ