13-02-2021

Όταν η μουσική χρησιμοποιείται ως βασανιστήριο

Συνήθως μιλάμε για τις ευεργετικές επιπτώσεις της μουσική, τη χαρά που προκαλεί, το πάθος, την έξαψη ή την μελαγχολία, όμως η μουσική έχει και πιο σκοτεινές δράσεις που σπάνια τίθενται στο δημόσιο διάλογο.

Η έρευνα του Morag Grant και της Suzanne Cusick, ρίχνει φως στη χρήση της μουσικής ως βασανιστήριο. Σύμφωνα με την έρευνα, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται η μουσική για να υποβαθμίσει και να «απορυθμίσει» φυλακισμένους του πολέμου κατά της τρομοκρατίας σε φυλακές στο Ιράκ αλλά και στο Γκουαντάναμο.

Η μουσική που μπορεί να είναι προσβλητική για την κουλτούρα των κρατουμένων, η σε πολύ δυνατή ένταση για μεγάλο διάστημα και σε απρόβλεπτες στιγμές, συμβάλουν στο να χαθεί ο έλεγχος του ύπνου των κρατουμένων, αλλά και στη δυνατότητά τους να βρουν ένα ακουστικό χώρο στον οποίο να μην έχουν εισβάλλει οι απαγωγείς τους.

Η δυνατή μουσική «εισχωρεί μέχρι τα κόκαλα» και παραβιάζει τον «εσωτερικό κόσμο» των κρατουμένων και το εξωτερικό τους περιβάλλον, λένε οι ερευνητές και προσθέτουν ότι τα βασανιστήρια με μουσική δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Η χρήση της μουσικής για βασανισμό έχει μακρά ιστορία στον 20ο αιώνα, αλλά έχει τις βάσεις της στα χρόνια του Μεσαίωνα.

Στόχος της έρευνας είναι να αναγνωριστεί η χρήση της μουσικής ως βασανιστήριο και να απαγορευτεί.

Πηγή: Guardian

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ