12-02-2021

Έκκληση για αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες απηύθυνε η Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Έκκληση στα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να λάβουν σοβαρά υπόψη την προσφυγική κρίση και να βοηθήσουν τις χώρες που επηρεάζονται άμεσα απηύθυνε ο Ντένις Ζβίζντιτς, προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, η οποία ασκεί την προεδρία του οργανισμού.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ζβίζντιτς μιλώντας ενώπιον των αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα τερματιστεί η κρίση και επισήμανε ότι πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για να εμποδιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή που μπορεί να φέρει η άφιξη του χειμώνα.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνω έκκληση σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να επιδείξουν καλή θέληση και να στηρίξουν τις χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την προσφυγική κρίση, ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες για την άμβλυνση και την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, πολύ πριν εμφανιστούν οι κρύες μέρες του χειμώνα. Πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο για να μην είμαστε αναγκασμένοι να ασχοληθούμε με τον μετριασμό των επιπτώσεων που σίγουρα θα προκύψουν, εάν το έργο μας δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό», ανέφερε ο κ. Ζβίζντιτς.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης δήλωσε ότι οι βοσνιακές αρχές είναι έτοιμες να οργανώσουν την υποδοχή μεταναστών, αλλά προειδοποίησε ότι η Βοσνία δε θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αν η ΕΕ αποφασίσει κλείσιμο των συνόρων. Επιπλέον, είπε ότι αυτό δεν θα ήταν σοφή απόφαση και πρόσθεσε: «Η τοποθέτηση μεταλλικού φράχτη, η διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης και το κλείσιμο αυτοκινητόδρομων ήταν απρόσμενες απαντήσεις ορισμένων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κληρονομιά των ανθρώπινων αξιών της οποίας εδώ και αιώνες ενέπνευσε ολόκληρο τον προηγμένο κόσμο». Μάλιστα, αναρωτήθηκε πώς κάποιος μπορεί να πιστέψει ότι η άφιξη προσφύγων, ακόμη κι αν ανέρχονται σε χιλιάδες, μπορεί να απειλήσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί και ότι είναι ένας παράλογος και αδικαιολόγητος φόβος. Όμως, τέτοιος φόβος, που συνοδεύεται από έλλειψη αλληλεγγύης και εγωκεντρισμό, μπορεί να απειλήσει την ενότητα και τη σταθερότητά μας», προειδοποίησε ο κ. Ζβίζντιτς και κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να επιδείξουν ενιαία στάση αλληλεγγύης.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ