12-02-2021

Ο κύβος ερρίφθη: Στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αποφάσισε η Μόσχα

Την έγκριση της Άνω Βουλής και του Συμβουλίου των Ομοσπονδιών απέσπασε ο Βλαντιμιρ Πούτιν αναφορικά με το αίτημά του για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στο αίτημα της Συρίας και του προέδρου Μπασάε Αλ Άσαντ, για την παροχή  βοήθειας από την πλευρά της Μόσχας.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ ζήτησε από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια, εξήγησε ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ, εξηγώντας διευκρινίζοντας ότι θα ενεργήσει “σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο” και ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία θα ενταχθούν σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ήδη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανταλλάσσει με τις ΗΠΑ πληροφορίες για τις αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος, ενώ προσφάτως εγκατεστημένο επιχειρησιακό κέντρο στη Βαγδάτη βοηθά στον συντονισμό των επιδρομών και των κινήσεων των χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων RIA και Interfax.

Το Κρεμλίνο το διατύπωσε σαφώς: ένα πράσινο φως του ΟΗΕ ή ένα αίτημα για βοήθεια προερχόμενο από το καθεστώς της Δαμασκού είναι αρκετό για να υπάρξει εξουσιοδότηση για ρωσική στρατιωτική επέμβαση. Και, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, του οποίου η χώρα έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία, έστειλε επιστολή στον Βλαντίμιρ Πούτιν ζητώντας του “στρατιωτική βοήθεια”. Τη διατύπωση γραπτώς και επισήμως του αιτήματος επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η συριακή προεδρία στη Δαμασκό.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ διευκρίνισε ότι η επιχείρηση συνίσταται αποκλειστικά σε αεροπορικές επιδρομές, αποκλείοντας, προς το παρόν, την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

“Ο στρατιωτικός στόχος της επιχείρησης είναι αποκλειστικά η αεροπορική υποστήριξη των συριακών δυνάμεων στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους”, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία ο Ιβανόφ.

“Η χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος ξένης χώρας είναι δυνατή βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή έπειτα από αίτημα των νόμιμων αρχών της χώρας αυτής”, εξήγησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Ο κύριος στόχος είναι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και η υποστήριξη των νόμιμων αρχών της Συρίας στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

“Ολοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας θα ενημερωθούν σήμερα για την απόφαση αυτή και οι υπουργοί Αμυνας θα λάβουν ακριβείς πληροφορίες…Δεν πρόκειται για την πραγματοποίηση κάποιου γεωπολιτικού στόχου ή για την ικανοποίηση κάποιας φιλοδοξίας, όπως μάς κατηγορούν συστηματικά οι δυτικοί μας εταίροι”, έσπευσε να διευκρινίσει ο Σεργκέι Ιβανόφ.

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατιωτικούς ειδικούς στο πρόσφατα εγκατεστημένο επιχειρησιακό κέντρο στη Βαγδάτη, το οποίο συντονίζει τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ