24-02-2021

Ένα σπάνιο βυζαντινό ψηφιδωτό ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε πόλη του Ισραήλ

Την Πέμπτη θα παρουσιαστεί στο κοινό μετά την αποκατάστασή του, ένα σπάνιο ψηφιδωτό της βυζαντινής εποχής, που απεικονίζει δρόμους και κτήρια, το οποίο ανακαλύφθηκε στο νότιο Ισραήλ.

Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε σε μία βιομηχανική ζώνη της πόλης Κίριατ, που απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ, και είναι ηλικίας 1.500 ετών.

Επίσης, είναι τετράγωνο, μεγέθους περίπου 3,5 x 3,5 μέτρων, και κάλυπτε το πάτωμα μιας εκκλησίας η οποία σήμερα έχει καταστραφεί ολοσχερώς. “Η απεικόνιση κτιρίων σε ψηφιδωτά στο πάτωμα είναι πολύ σπάνια στο Ισραήλ, Τα κτίρια είναι διατεταγμένα κατά μήκος ενός δρόμου με κίονες, σαν να επρόκειτο για αρχαίο χάρτη” εξήγησαν οι αρχαιολόγοι που είχαν αναλάβει την ανασκαφή.

“Το σχέδιο εικονίζει μια πόλη στις όχθες του ποταμού Νείλου, με τρισδιάστατα κτίρια, με μπαλκόνια, στοές, στέγες και παράθυρα”, ανέφεραν. “Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε 17 διαφορετικά χρώματα για να φιλοτεχνήσει το ψηφιδωτό αυτό”, είπε ο αρχαιολόγος Σάαρ Γκανόρ. “Η ποιότητά του είναι τέτοια που το καθιστούν μια από τις ωραιότερες ανακαλύψεις στο Ισραήλ”, πρόσθεσε.

Θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στα πλαίσια μιας έκθεσης που οργανώνεται για την επέτειο των 60 ετών από την ίδρυση της πόλης αυτής του νοτίου Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ