14-04-2021

Νέο κάλεσμα Ζάεφ προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για να ψηφίσουν τη συμφωνία

Κάλεσμα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, να υποστηρίξουν τη διαδικασία για την πρόταση της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση  πραγματοποίησε εκ νέου ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής των Σκοπίων, δήλωσε ότι: «όλα έχουν ειπωθεί, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορέσουμε να επιτύχουμε συναίνεση για την προσπάθεια της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ – το μόνο θέμα που ενώνει τη χώρα».

«Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε με τις προσδοκίες μας για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία», πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Πάντως, από την πλευρά του, ο Γκόραν Μισόβσκι, εκπρόσωπος της κυβερνητικής συμμαχίας, ζήτησε από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές VMRO-DPMNE στη σύνοδο της Δευτέρας «να υποστηρίξουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την παροχή ευρωπαϊκού μέλλοντος στους πολίτες της “Μακεδονίας”».

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι οι βουλευτές του VMRO-DPMNE δεν θα ψηφίσουν τη Δευτέρα για τις συνταγματικές τροπολογίες», υπογράμμισε ο Μισόβσκι ενώ εξήρε τη σημασία της προσπάθειας για ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα Σκόπια, για το εάν η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα εξασφαλίσει τελικά πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για να προχωρήσει στις αλλαγές του συντάγματος. Σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ