08-03-2021

Δεν πρόλαβε να βγει από τη φυλακή ο Ναβάλνι και συνελήφθη ξανά

Ο αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη εκ νέου σήμερα στη Ρωσία αμέσως μόλις βγήκε από τη φυλακή, στην οποία εξέτισε ποινή φυλάκισης 30 ημερών για τη διοργάνωση διαδήλωσης για την οποία δεν είχαν δώσει προηγουμένως την έγκρισή τους οι αρχές, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP.

Τον Ναβάλνι περίμεναν από το πρωί έξω από το κέντρο κράτησης αστυνομικοί, οι οποίοι τον συνέλαβαν αμέσως μόλις βγήκε.

Ο αντιπολιτευόμενος οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Μόσχας, όπου θα παρουσιαστεί σε δικαστή αργότερα εντός της ημέρας, διευκρινίζει παράλληλα σε μήνυμά της στο Twitter η εκπρόσωπός του Κίρα Γιάρμις.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος κατηγορείται τώρα ότι παραβίασε άλλον νόμο για τις διαδηλώσεις, κινδυνεύει αυτήν τη φορά να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως και 20 ημερών, προσθέτει η ίδια.

Ο αντιπολιτευόμενος είχε καταδικαστεί στην προηγούμενη ποινή φυλάκισης τριάντα ημερών στις 28 Αυγούστου για διαδήλωση του Ιανουαρίου κατά την οποία είχε ζητήσει από τους συμπολίτες του να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου.

Ο Ναβάλνι είχε κατηγορήσει τον Αύγουστο τις αρχές ότι τον έβαλαν φυλακή για να τον εμποδίσουν να διαδηλώσει στις 9 Σεπτεμβρίου κατά ενός κυβερνητικού σχεδίου για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων την ώρα που διεξάγονταν τοπικές εκλογές.

Παρά την φυλάκισή του τότε, χιλιάδες Ρώσοι ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του να διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων και η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις.

Ο Ναβάλνι έγινε η κεντρική φυσιογνωμία της ρωσικής αντιπολίτευσης μετά τις επιβλητικές διαδηλώσεις του 2011 και του 2012. Πολλές από τις πιο σημαντικές διαμαρτυρίες που έχουν διοργανωθεί πρόσφατα στη Ρωσία έγιναν κατόπιν δικής του έκκλησης και η ρητορική του κατά της διαφθοράς έχει ιδιαίτερη απήχηση στους νέους που παρακολουθούν την πορεία του μέσω Ίντερνετ.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος εμποδίστηκε να μετάσχει στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, είχε φυλακιστεί και πάλι για έναν μήνα τον Ιούνιο αφού είχε διοργανώσει διαδηλώσεις κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν προτού αυτός αναλάβει καθήκοντα τον Μάιο για μια τέταρτη θητεία στην προεδρία.

Ο Ναβάλνι είχε τότε αφεθεί ελεύθερος την ημέρα που άρχισε το Μουντιάλ στη Ρωσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ