06-05-2021

«Κλείδωσε» την κυπριακή ΑΟΖ η Ρωσία με 15 Notam και 7 Navtex

  • Υπό ρωσική επιτήρηση, για μία εβδομάδα, μεγάλο μέρος του FIR Λευκωσίας και της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Κύπρου
  • Με επτά Notam και οι επτά Navtex δεσμεύονται θαλάσσιες περιοχές και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτές σε υψόμετρο μέχρι και 19.000 πόδια
  • Η κίνηση έρχεται αμέσως μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία και την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Κίνησηματ από τη Ρωσία που «κλείδωσε» θάλασσα και αέρα μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης δεκαπέντε Notam και επτά Navtex, δεσμεύοντας για μία εβδομάδα (από την Τετάρτη μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη) πολλές και μεγάλες περιοχές σε θάλασσα και αέρα εντός του Fir Λευκωσίας και την περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Κύπρου.

Η κίνηση έρχεται αμέσως μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία και την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με επτά Notam και οι επτά Navtex δεσμεύονται θαλάσσιες περιοχές και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτές σε υψόμετρο μέχρι και 19.000 πόδια.

Με τις άλλες οκτώ Notam ανακοινώνεται ότι κλείνουν για την εναέρια κυκλοφορίας – μέχρι τις 19.000 πόδια, συνολικά 52 σημεία αναφοράς για διέλευση αεροσκαφών στο Fir Λευκωσίας.

Για τις επτά θαλάσσιες περιοχές, είναι χαρακτηριστική η έντονη αναφορά στις ειδοποιήσεις προς ναυτιλλόμενους ότι είναι επικίνδυνες για πλεύση.

Είναι φανερό ότι με την μεγάλης έκτασης στρατιωτική δραστηριότητα, φέρνει σημαντικές δυσκολίες και αναδιοργανώσεις κυρίως στην διαχείριση του Fir Λευκωσίας αλλά και για την πολιτική αεροπορία του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Πηγή: Philenews.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ